Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Песимісти або оптимісти: хто проживе довше, – дізналися вчені

Згідно з новим дослідженням, люди з песимізмом вмирають раніше, ніж ті, у кого немає явно негативних або позитивних поглядів.

За інформацією The Daily Mail, дослідники виявили, що люди з негативними поглядами померли приблизно на два роки раніше, ніж звичайні люди, передає glavred.info.

Однак, що досить дивно, не було виявлено, що особливо оптимістичний підхід збільшував тривалість життя.

Команда з Медичного дослідницького інституту QIMR Berghofer у Брісбені, Австралія, вважає, що песимісти, ймовірно, теж не дбають про себе, в результаті чого їх здоров’я погіршується раніше, ніж здоров’я інших.

Попередні дослідження виявили зв’язок між оптимізмом і песимізмом і певним захворюванням або їх відсутністю.

Тим не менш, таке дослідження об`єднало їх по одній шкалі, а не за окремими шкалами, в результаті чого люди з низькими оцінками були класифіковані як оптимісти.

“Оптимізм і песимізм не є прямими антиподами”, – заявив у своїй заяві провідний автор доктор клінічних біохіміків Джон Уітфілд з QIMR Berghofer. “Ключовою особливістю наших результатів є те, що ми використовували дві окремі шкали для вимірювання песимізму і оптимізму і їхнього зв’язку з усіма причинами смерті”, – говорить він.

Для дослідження, опублікованого в журналі Nature, команда переглянула анкету близько 3000 учасників у віці 50 років і старше.

Анкета була частиною тесту “Орієнтація на життя”, в якому розглядався стан здоров’я австралійців у період з 1993 по 1995 рік, а подальша інформація була доступна тільки до кінця 2009 року.

Учасники отримали оцінку за шкалою оптимізму і песимізму в залежності від того, наскільки вони згодні або не згодні з оптимістичними і песимістичними заявами.

Така заява включало в себе твердження: “Я завжди з оптимізмом дивлюся в майбутнє” або “Якщо щось може піти не так, як треба, так і буде”.

Ті, хто набрав більше балів як песимісти (в середньому, швидше за все, помруть на два роки раніше, ніж ті, кого не оцінили як песимістів).

Песимісти частіше вмирали раніше від серцево-судинних захворювань та інших причин смерті, але не від раку.

Більше того, розлади настрою, такі як депресія, схоже, не впливають на зв’язок між песимізмом і смертністю.

Незрозуміло, чому песимісти вмирають раніше, але Уітфілд не вірить, що хвороба викликає песимізм або навпаки.

“Можна подумати, що люди, які песимістичні, не дбають про себе і своє здоров’я – вони можуть подумати, що немає сенсу дотримуватися порад щодо дієти, фізичних вправ і так далі”, – сказав він ABC Australia. “Існують ознаки того, що оптимістичні і песимістичні настрої можуть впливати на біохімію мозку і крові, можливо, запалення на артеріальній стінці”, – додає він.

Дослідники також виявили, що високі оцінки оптимізму не корелюють з більш короткою тривалістю життя або більш тривалою.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту