Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Надання меддопомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД: на Полтавщині функціонують 24 кабінети “Довіра”

Про це під час апаратної наради повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

З метою розширення доступу населення Полтавської області до надання спеціалізованої медичної допомоги для людей, які мають ВІЛ-інфекцію, та забезпечення кваліфікованого диспансерного спостереження за місцем проживання в області функціюють 24 кабінети “Довіра” з розширеними функціями надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД”, – повідомив Віктор Лисак.

На 1 липня під медичним наглядом на Полтавщині перебуває 3584 ВІЛ-інфікованих осіб. З них 152 дитини віком до 14 років. Відсоток охоплення високоактивною антиретровірусною терапією становить 83,5% (2903 особи), з них 62% (1794 особи) – мають вірусологічну супресію.

“У Полтавській області знизився показник захворюваності на СНІД у порівнянні з минулим роком і становить 1,4 на 100 тисяч населення (2,7 на 100 тисяч населення – у 2019 році). Знизився й показник смертності з 2,9 до 2,4 на 100 тисяч населення”, – розповів Лисак.

За перше півріччя 2020 року на заходи з профілактики, діагностики, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих використано 11 614 400 грн, з них: кошти Державного бюджету – 5 394 700 грн, обласного бюджету – 3 131 700 грн, медична субвенція – 3 088 000 грн.

Основою для подальшої боротьби з даною епідемію мають стати досягнення в сфері профілактики ВІЛ-інфекції, особливо серед груп найвищого ризику і уразливих до ВІЛ груп населення, забезпечення вчасного антиретровірусного лікування, зниження рівня стигми та дискримінації ВІЛ-інфікованих, поліпшення якості і тривалості життя, зменшення рівня захворюваності та смертності шляхом створення та функціювання ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг профілактики, діагностики, лікування, догляду та підтримки, що базуються на правах та потребах людини і пацієнта”, – наголосив Віктор Лисак.

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов відзначив, що необхідно розробити План боротьби та профілактики ВІЛ-інфекції.

Нам потрібно розробити План боротьби та профілактики ВІЛ-інфекції у Полтавській області, наприклад, на рік. Щоб ми розуміли: що робити і куди потрібно рухатись. А через рік могли порівняти показники та підкорегувати діяльність з лікування і профілактики на наступні роки”, – зазначив Олег Синєгубов.

Перейти до вмісту