Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині жнива планують завершити до кінця тижня

На Полтавщині вже завершується збирання ранніх зернових та зернобобових культур. На даний час збір проведено на площі 307,6 тис. га, що становить 93% до прогнозу. Зібрано – 1 млн 433,5 тис. тонн зерна. Середня урожайність – 46,6 ц/га.

Про це повідомив на нараді в Полтавській ОДА обласної державної адміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов доповідаючи „Про хід польових робіт зі збору ранніх зернових культур у Полтавській області”.

“Одна з перших культур, якої завершено збирання врожаю, є озимий ячмінь, одержано вал зерна – 39,8 тис. тонн, середня  врожайність становить 51,0 ц /га, що на 5,4 ц/га вище до минулого року. Гороху з площі 6,3 тис. га, намолочено 20,3 тис. тонн, середня врожайність склала 32,2 ц/га, що більше до минулого року на 7,1 ц/га”, – сказав він.

Також наближається до завершення збирання пшениці. Зокрема, вже зібрано на площі 227,8 тис. га, що становить 98% до прогнозу. А намолочено 1 млн 91 тис. тонн.

“Середня врожайність пшениці – 47,9 ц/га, що є на рівні минулого року. Південні і центральні райони області практично завершили збирання зерна. Наразі ще продовжують збирання господарства на територіях районів, що знаходяться у північній частині області. Під час спілкування, аграрії прогнозують, що збір ранніх зернових культур – жнива – закінчать до кінця цього тижня”, – зауважив Сергій Фролов.

Площі ранніх зернових культур за оперативними даними забезпечать валовий збір в обсязі 1 млн 533 тис. тонн. Директор Департаменту агропромислового розвитку запевнив: потреба області в продовольчому зерні буде забезпечена.

Згідно з оперативними даними 78% зерна пшениці, яка зберігається на сертифікованих складах, має продовольчі якості, зокрема 2 класу – 29% та 3 класу – 49%. В області – 75 сертифікованих елеваторних комплекси загальною потужністю 4,8 млн тонн, які підключені до „Основного реєстру складських документів на зерно та зерна прийнятого на зберігання” ДП „Держреєстри України”.

Для забезпечення нормативних споживчих потреб населення області хлібопродуктами на 2020/21 маркетинговий рік необхідно 158,3 тис. тонн зерна. Найбільше зернових ресурсів 133,5 тис. тонн або 84% потребує хлібопечення. На даний час область має разом із перехідними залишками 868,4 тис. тонн продовольчого зерна.

До речі, за останні два тижні в області спостерігається зростання середніх закупівельних цін на продукцію рослинництва. Протягом поточного місяця ціни на пшеницю всіх класів зросли на 10-11%, у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 23-25%: закупівельна ціна на пшеницю ІІ класу – 5805 грн/тонну; закупівельна ціна на пшеницю ІІІ класу – 5740 грн/тонну.

Проте наразі проблем із забезпеченням хлібопекарських підприємств області сировинними ресурсами немає, що свідчить про безперебійне постачання населенню хлібобулочних виробів. Звернень від сільгосптоваровиробників не надходило.

Довідково. До збору ранніх зернових культур в області з усіх категорій господарств підлягало 330,2 тис. га, що становить 32,8% у структурі зернової групи, а також 3,2 тис. га ріпаку. Структура посівних площ ранніх зернових культур урожаю 2020 року наступна: пшениця – 232,3 тис. га, ячмінь – 84,9 тис. га, горох – 6,3 тис. га, жито – 4,1 тис. га, овес – 2,6 тис. га. Для збирання врожаю ранніх зернових культур було задіяно 1802 зернозбиральних комбайни, навантаження на один комбайн у середньому становило 190 га, це дало змогу провести роботи із збирання врожаю в оптимальні агротехнічні терміни.

Перейти до вмісту