Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині запустили Пілотний проєкт з підтримки дітей, яких через COVID-19 повернули з інтернатів у сім’ї

14 липня Міністерство соціальної політики України спільно з ЮНІСЕФ та Українською мережею за права дитини розпочинає проект підтримки дітей, яких через  карантинні заходи повернули з інтернатів у родини.

Головне завдання проекту – посилити соціальний захист цих сімей і допомогти їм забезпечити належний догляд за дітьми. Реалізовувати заплановане будуть через навчання соціальних працівників та безпосереднє надання гуманітарної допомоги дітям за їхніми потребами.

Проект охоплює п’ять регіонів України: Дніпропетровську, Волинську, Миколаївську, Полтавську та Харківську області. Одним із критеріїв для вибору регіонів була кількість дітей, яких повернули в сім’ї з інституційних закладів, повідомляють у Мінсоцполітики.

“Коронавірусна хвороба стала викликом і перевіркою на міцність для всього світу. Це випробування і для системи соціальних послуг, адже саме вона має допомогти населенню впоратися із наслідками COVID-19. Ми використаємо цю кризу, аби вийти з неї сильнішими: зміцнити потенціал соціальних фахівців, впровадити найкращі світові практики і зробити ще один крок до деінституціалізації та до возз’єднання дітей з їхніми родинами”, – зазначив заступник Міністра соціальної політики України Борис Лебедцов.

Протягом наступних шести місяців експерти проекту навчатимуть соціальних працівників моніторити ситуацію кожної дитини, яку повернули у сім’ю, визначати її потреби, оперативно реагувати і надавати необхідну підтримку.

Після проведення детального аналізу ситуації сімей буде створено дорожню карту допомоги для кожної із родини у складних життєвих обставинах, до яких повернулися діти з інтернатних закладів. Проект також забезпечить соціальних працівників засобами індивідуального захисту, щоб зробити безпечними їх візити у родини під час пандемії.

“По всій Україні близько 42 тисяч дітей, у тому числі діти з інвалідністю, які виховувались в інтернатних закладах та інших інституціях, повернулись у свої родини. Ці діти та їхні родини зараз потребують особливої уваги та підтримки. Через об’єднання зусиль та зміцнення системи соціальних послуг ми прагнемо зробити так, щоб кожна дитина почувалася захищеною, мала доступ до якісного навчання, медичних послуг, незалежно від можливостей своєї сім’ї”. – коментує заступник голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл.

Найкращі практики реінтеграції дітей у сім’ї, напрацьовані в ході проекту у пілотних регіонах, планують розширити на всю Україну. Одним з результатів проекту стане підготовка рекомендацій до 5 регіональних планів реалізації реформи з трансформації інтернатних закладів (ДІ – реформа). Також за результатами проекту будуть запропоновані зміни до нормативно-правових актів, які стосуються реформи деінституціалізації. 

«Для нас, Української мережі за права дитини, цей проект є професійним викликом. Важливо виявити реальні причини потрапляння дітей до інтернатів; знайти можливості громад для підтримки ресурсних сімей і зберегти дітей в рідних безпечних сім’ях; підтримати фахівців соціальної роботи і спеціалістів служб у справах дітей». – зазначає Дар’я Касьянова, Голова правління ГС «Українська Мережа за Права Дитини».

Перейти до вмісту