Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Медична допомога вагітним та при пологах за Програмою медгарантій: роз’яснення

Про медичну допомогу вагітним та при пологах за Програмою медичних гарантій розповіли у Нацслужбі здоров’я.

Перш за все вагітна має звернутися до свого сімейного лікаря, адже саме він може спостерігати за неускладненою вагітністю. Сімейний лікар може виписати направлення до акушера-гінеколога за потреби, або вагітна може звернутися до лікаря акушера-гінеколога самостійно. Для звернення до цього спеціаліста направлення не потрібно.

Серед послуг, які надаються вагітній безоплатно за Програмою медичних гарантій, є такі:

консультації лікаря, спостереження за станом здоров’я вагітної та плоду (зокрема, вимірювання артеріального тиску, пульсу вагітної, вислуховування серцебиття плоду тощо)

проведення лабораторних та інструментальних обстежень (у т.ч. УЗД)

направлення на додаткові обстеження чи консультацію до лікарів інших спеціальностей, а також госпіталізацію (за потреби.

У разі виникнення ускладнень вагітності, які потребують обстеження та лікування в умовах стаціонару, вагітна, за направленням свого сімейного лікаря або акушера-гінеколога, який спостерігає її вагітність, залежно від терміну вагітності, госпіталізується або в гінекологічне відділення, або у відділення патології вагітності пологового будинку чи спеціалізованого акушерського стаціонару.

Медична допомога пацієнтці у такому закладі, якщо він має контракт з НСЗУ, також є безоплатною. Вона включає спостереження, обстеження, лікування з урахуванням лікарських засобів з Нацпереліку та витратних матеріалів, а також харчування пацієнтки під час її перебування в стаціонарі. Підставою для безоплатного отримання послуг пацієнткою є звернення за направленням лікаря, самозвернення у невідкладному стані, доставлення пацієнтки бригадою екстреної медичної допомоги.

Коли настає час пологів, пацієнтка може звернутись за допомогою до будь-якого з майже 400 медзакладів, що законтрактовані НСЗУ на надання таких послуг. З квітня по червень за Програмою медгарантій надано допомогу 59 678 породіллям. За надання медичної допомоги при пологах НСЗУ вже виплатила медзакладам 528 млн грн.

Щоб отримати допомогу при пологах, пацієнтці потрібно приїхати до обраного акушерського стаціонару, або викликати «швидку», яка її туди доставить.

В безоплатний пакет допомоги при пологах входить:

моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого

медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;

медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію

стабілізацію стану дитини після народження;

вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;

лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;

харчування під час перебування у стаціонарі.

Перейти до вмісту