Ви тут:
Кримінал Суспільство Україна 

ДБР викрило групу поліцейських, які вимагали хабарі з наркозалежних

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, затримали двох працівників Київського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області та ще чотирьом правоохоронцям повідомили про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3. ст. 368 Кримінального кодексу України).

За попередньою інформацією, правоохоронці налагодили механізм вимагання неправомірної вигоди у наркозалежних осіб. Поліцейські без оформлення процесуальних документів затримували громадян, які забирали наркотики у так званих «закладках», після чого вимагали від них або їхніх родичів неправомірну вигоду за непритягнення наркозалежних до кримінальної відповідальності.

Для приховування своїх дій правоохоронці залучали цивільних осіб, які передавали їм неправомірну вигоду від громадян.

Слідством задокументовано 5 епізодів злочинної діяльності, у ході яких правоохоронці одержали близько 150 тисяч гривень.

8 липня 2020 року слідчі ДБР провели 14 обшуків за місцем проживання та у транспортних засобах фігурантів провадження, а також у службових кабінетах Київського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області.

У ході них виявлено та вилучено грошові кошти, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, речовини, ззовні схожі на наркотичні, та документи з грифом «таємно».

Наразі слідчі ДБР готують клопотання про відсторонення затриманих та підозрюваних правоохоронців від займаних посад, а також вирішується питання щодо обрання відносно них запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Крім того, перевіряється інформація щодо можливої причетності до вчинення злочину інших співробітників відділу поліції.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Харківської області. Оперативний супровід – Служба безпеки України.

У разі доведення вини правоохоронцям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Перейти до вмісту