Ви тут:
здоров’я Суспільство 

28 липня – Всесвітній День боротьби з гепатитами

28 липня – Світовий день боротьби з гепатитами. Гепатит – це захворювання печінки, яке, як правило, має вірусне походження. Причиною 96% випадків смерті від гепатиту є гепатити В і С.

“Найскладніше завдання – вчасно виявити хворобу, адже часто гепатити починаються безсимптомно, людина може роками бути носієм вірусу, не знаючи цього. Тому слід регулярно проходити тестування, аби вчасно почати лікування, поки вірус не призвів до сумних наслідків”, – йдеться у повідомленні НСЗУ.

Експрес-тестування на гепатити В і С входить до пакету гарантованих послуг і безоплатне для пацієнта, треба лише звернутися до свого лікаря.

Найбільш ефективна профілактика гепатиту В – вакцинація. За Національним календарем щеплень діти отримують три дози вакцини упродовж перших шести місяців життя. Вакцинація дорослих бюджетним коштом не передбачена, проте можна придбати вакцину самостійно. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Гепатити передаються при народженні від матері до дитини, через незахищені статеві контакти, під час татуювання, пірсингу, інших маніпуляцій нестерильними інструментами, під час спільного використання шприців при вживанні наркотиків, при переливанні крові та її компонентів. Тому рекомендується проходити косметичні та медичні процедури лише в тих закладах, які можуть гарантувати стерильність інструментів, не ділитися бритвами, зубними щітками, манікюрними ножицями, завжди використовувати презервативи.

Спеціального лікування гепатиту В не існує, проте пацієнти повинні постійно приймати противірусні препарати, які стримують розвиток вірусу і запобігають серйозним хворобам печінки.

Натомість гепатит С можна вилікувати, пацієнти в Україні мають право на безоплатне лікування, для цього за кошти державного бюджету закуповуються інноваційні ліки. Лікування триває від 12 до 24 тижнів залежно від стану пацієнта, ліки майже не спричиняють побічних реакцій.

“Якщо ви підозрюєте в себе гепатит, мали контакт із чужою кров’ю чи іншими біологічними рідинами, зверніться до свого лікаря. Він призначить обстеження та в разі потреби спрямує до профільного спеціаліста”, – радять лікарі.

Перейти до вмісту