Ви тут:
Суспільство Україна 

Забезпечення питною водою населення: роз’яснення Мінрегіону

Всього по Україні централізованим питним водопостачанням забезпечено 99,1% міст, 89,8% селищ міського типу та 30,1% сільських населених пунктів.

Сільські населені пункти охоплені централізованим водопостачанням найширше у Херсонській області – 98,8%, Одеській – 79,4%, Київській – 73,7% та Миколаївській – 58,0%, повідомляють у Мінрегіоні.

Відсутнє централізоване водопостачання у Львівській області у 2 (мм. Судова Вишня, Турка) із 44 міст, у Чернівецькій – в 1 (м. Вашківці) із 11 міст.

У 9 областях країни для питних цілей використовується привізна вода: Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській та Херсонській.

Загальна протяжність водопровідних мереж складає 102,759 тис. км, у т.ч. аварійних – 34,216 тис. км або 33,3%. Протягом року було замінено 0,831 тис. км або 2,4% від потреби.

Найбільший відсоток аварійних водопровідних мереж у Луганській та Донецькій областях – 58,9 та 54,6% відповідно. У Львівській області цей показник дорівнює – 49,7%, Кіровоградській – 47,6%, Волинській – 46,5%; Харківській – 46%, у м. Києві – 44,5%; в інших областях він був меншим за 40%.

На забезпечення населення якісною питною водою в необхідних обсягах, відповідно до встановлених нормативів спрямована Загальнодержавна цільова програма «Питна вода України» на 2011-2020 роки.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, витрачених на Програму з початку її реалізації, за рахунок коштів державного бюджету становить 394,1043 млн гривень.

Мінрегіон працює над розробкою проєкту змін до Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки щодо продовження її дії до 2025 року.

Змінами, зокрема, пропонується передбачити фінансування пріоритетних проєктів, впровадження яких направлено на дотримання вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Наразі Мінрегіон опрацьовує та узагальнює переліки проєктів, що надійшли від регіонів. Запропоновано в період з 2021 по 2025 роки реалізувати 1 747 проектів, з них 297 проектів органи місцевого самоврядування беруть на себе зобов’язання виконати без державної підтримки.

Фінансування проєктів по забезпеченню населення якісними послугами з водопостачання та водовідведення здійснюється також за кошти  Державного фонду регіонального розвитку. Так у 2019 році за рахунок було цього фонду було профінансовано 44 об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства на загальну суму 448,6 млн. гривень.

У 2020 році здійснено розподіл коштів Державного фонду регіонального розвитку по Україні за регіонами та галузями, де на заходи з водопостачання та водовідведення передбачено фінансування у розмірі 245, 32 млн грн на 17 об’єктах.

Водночас в 2020 році на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій з державного бюджету передбачено субвенцію місцевим бюджетам обсягом 1,7 млрд грн. Органи місцевого самоврядування зазначені кошти можуть використати на реалізацію проєктів по забезпеченню мешканців населених пунктів якісною питною водою.

Для забезпечення належного функціонування водопровідно-каналізаційного господарства з травня 2020 року розпочата підготовка галузі до роботи в майбутньому зимовому періоді. На виконання підготовчих та ремонтних робіт об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства передбачено виділити кошти за рахунок всіх джерел фінансування в сумі 973,32 млн грн, що на 9 відсотків більше у порівнянні з минулим роком, незважаючи на додаткові витрати галузі під час карантину.

На реконструкцію та впровадження нових технологій водопідготовки та водовідведення також здійснюється залучення коштів міжнародних фінансових організацій.

Одним із таких проєктів є Другий проєкт розвитку міської інфраструктури, метою якого є підвищення якості та надійності послуг комунальних підприємств та їх енергоефективності для близько 6 мільйонів мешканців в 11 містах, а саме в містах Черкаси, Харків, Кропивницький, Київ, Краматорськ, Коломия, Чугуїв, Тернопіль, Вінниця, Житомир, Нововолинськ.

Проєктом передбачено відновлення та заміна пошкоджених систем водопостачання та водовідведення (заміна 115 км водопровідних та 20 км каналізаційних мереж), впровадження нових технологій, реконструкцію споруд очистки питної води, реконструкцію споруд очистки стічних вод, переоснащення автоматизованої системи управління технологічного процесу,  впровадження нового лабораторного обладнання тощо.

Так у 2019 році, зокрема в м. Києві завершено реконструкцію насосної станції третього підйому Деснянської водопровідної станції з впровадженням енергозберігаючого обладнання, реконструкцію енергогосподарства НС «Крутогірна» з заміною насосного обладнання, у м. Кропивницький здійснено реконструкцію 25 км мереж водопостачання та 800 м водовідведення, у м. Коломия реконструкцію 15 км водопровідних мереж.

Також за рахунок коштів міжнародних фінансових організації реалізуються інвестиційні проєкти: «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв», «Проєкт муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія І».

Перейти до вмісту