Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

За пів року роботи буккросингу у Козельщині відбулось понад 200 книгообмінів

Пів року тому, 10 січня 2020 року, у Козельщині, що на Полтавщині, встановили першу буккросингову поличку у рамках соціального експерименту благодійної організації Smart Foundation.

Буккросингова поличка це спеціальна металева конструкція, яка знаходиться поблизу Центральної районної бібліотеки імені Олеся Гончара. Всередині конструкції встановили вологопоглинач, залишили буккросингові наліпки, за допомогою яких можна позначити зареєстровану на сайті книгу, та інструкція, як саме реєструвати книги на сайті Всесвітньої бібліотеки буккросингу, повідомляє Smart Foundation.

У перші дні роботи точки буккросингу книголюби з Козельщинсього району розібрали всі бестселери та книги, якими благодійники поповнили поличку – “Наш формат”, “Yakaboo”, “Видавництво “Основи”, “Дух і літера” – та Українським інститутом національної пам’яті.

Протягом пів року книголюби Козельщинсього району обмінювалися різними книгами: від детективів до філософських книг та фахової літератури. Організатори підрахували, що з часу відкриття буккросингу пройшло понад 200 книгообертів. Місцеві жителі також запровадили так званий “живий ланцюжок” у передачі книг та кооперувалися для передачі з рук у руки. Хоча книги таким способом деякий час оминали буккросингову конструкцію, проте вони допомагали людям комунікувати та ділитися бестселерами, чекати й довіряти одне одному. 

Але з березня буккросингова поличка перейшла в “карантинний режим” – потік книгообміну зменшився, проте буккросери часто приходять до конструкції, використовуючи засоби індивідуального захисту: маски та антисептики. 10 червня 2020 року, у день півріччя, Smart Foundation поповнила буккросингову полицю ще 50-ма світовими бестселерами.

“Під час відкриття буккросингу в Козельщині ми заповнили книжкову полицю лише справжніми бестселерами, бо віримо, що ділитися потрібно лише цінним. Але цю віру мають підтримувати й місцеві книголюби. Саме від їх ставлення залежить подальша доля буккросингу в селищі: чи він стане таким же звичним та популярним, як, наприклад, у Флоренції, де мерія міста подарувала буккросерам понад 4 тисячі книжок. Хочу також нагадати, що книги живуть, лише коли їх читають! Тож активніше діліться своїми виданнями та давайте можливість іншим прочитати те, що вже встигли самі. Також ми плануємо не зупинятися на буккросингу в Козельщині й будемо розвивати цей проєкт в Україні”, – говорить директорка Благодійної організації Smart Foundation Наталія Баришпольська. 

Буккроссинг — це т. зв. процес звільнення книг. Людина, прочитавши книгу, залишає (“звільняє”) її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро), для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес, повідомляє Вікіпедія.

Перейти до вмісту