Ви тут:

Як вибрати набір каструль, щоб в ньому було найнеобхідніше?

Без каструлі, сковороди або сотейника не уявляється жоден процес готування. Особливо якщо мова йде про молоду сім’ю, або про новосілля, то набір каструль, який буде включати в себе все необхідне, стане чудовим подарунком. За даними торгового майданчику в інтернеті Shafa.ua, ми склали докладний список того, що знадобиться в наборі каструль та іншого посуду для готування. А також розповімо, за якими критеріями його вибирати, щоб він прослужив якісно і довговічне.

Що повинно бути в наборі каструль для готування?

В першу чергу, необхідно відштовхуватися від того, яку кількість членів сім’ї доведеться обслуговувати, готуючи їжу. Також враховуйте і спосіб життя кожного члена сім’ї. Якщо ви звикли приймати їжу поза домом кожен день, можна обійтися і мінімальним набором

Для молодої пари знадобиться найголовніше: велика каструля на 5 л, середня на 2-3 літра, маленький ківш на 0,5-1 л. До цього можна додати глибокий сотейник і сковороду для смаження. Для сім’ї з дитиною знадобиться більше посуду невеликого обсягу. Особливо якщо дитина маленька, доведеться готувати їжу на один раз. Для каші, супу-пюре та іншого дитячого харчування знадобиться 2 ковша об’ємом від 0,5 до 1л. Для великої родини, в якій є 5-7 осіб, і вони проживають разом, знадобляться каструлі великого обсягу. Це дозволить приготувати суп, компот, плов, гуляш і інші блюда на всю сім’ю. Виберіть кілька варіантів об’ємом від 5-7 літрів до 10 і навіть більше. До кастрюль добре додати сковороди – їх кількість і обсяг теж повинен варіюватися в залежності від кількості людей в сім’ї. Сковороди краще вибирати з товстим дном і антипригарним покриттям (наприклад, тефлон). Знадобиться також посуд для запікання з кераміки або жароміцного скла. Зручним варіантом буде гусятница овальної форми великого обсягу для гасіння, а також ємність з більш низькими бортиками для запікання. Не забувайте і про прилади для готування. Це можуть бути всілякі лопатки (металеві, а для антипригарних покриттів – дерев’яні або силіконові), мішалки, великі ложки, ополоники, мішалки, пінцети і щипці, великі ножі.

Якому матеріалу варто віддати перевагу?

На сьогоднішній день поширені кілька основних різновидів матеріалів для виготовлення каструль.

  • Емаль

Емальовані каструлі відомі нам здавна. Ці вироби досить легкі і зручні, в них швидко закипає рідина. В емальованому посуді можна зберігати їжу, емаль не дає їй окислюватися. Найкраще готувати в ній супи і рідкі страви, компоти, печеня і т.п. Емаль досить тендітна і при падінні або ударі може відколотися, тому з емальованим посудом потрібно звертатися дбайливо. Також її можна чистити абразивними або кислотосодержащимі засобами для миття.

  • Алюміній

Алюмінієві каструлі ще більш легкі, ніж емальовані, вони швидко нагріваються. Але використовувати їх потрібно одноразово, тобто, після приготування зберігати їжу в алюмінієвій каструлі не можна. Якщо алюміній не покритий нічим зовні, він може реагувати на кислоти з їжі, окислюватися, а по закінченню часу навіть темніти і покриватися плямами. Дуже добре підходять алюмінієві каструлі для варіння і кип’ятіння продуктів, щоб після цього відразу ж вийняти їх з ємності (макарони, пельмені і вареники, яйця, молоко). Не підходить для супів і гарнірів.

  • Чавун

Чавун дуже довговічний, він не боїться механічних пошкоджень, не деформується легко, не дряпається, дуже міцний і екологічний. Як правило, каструлі з чавуну досить товсті, а тому відмінно розподіляють тепло, і їжа готується рівномірно. Чавун вбирає в себе масла, так як це пористий матеріал. Таким чином, формується натуральне антипригарне покриття. У чавунних каструлях добре тушкувати продукти, запікати їх в духовці.

  • Нержавіюча сталь

Один з найпоширеніших і практичних матеріалів на сьогоднішній день. Сталь добре прогрівається, не схильна до сколів і тріщин, зовсім не боїться подряпин, а чистити її можна навіть металевими шкребками. Вона не іржавіє, також в ній можна зберігати посуд. Але пам’ятайте, що купуючи каструлю з нержавіючої сталі, необхідно вибирати достатню товщину матеріалу, щоб він не деформувався з часом – від 0,5 мм для стін і не менше 3 мм для дна. Також важливий високий відсоток хрому в складі: шукайте маркування, де перша цифра буде найбільшою (наприклад, 18/10 – це значить, що хрому тут 18 частин).

поширити новину: