Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Як безпечно купатися і відпочивати на пляжі під час пандемії: поради

У сонячну погоду чимало людей мають бажання відпочити на пляжі, покупатися і позасмагати. Під час пандемії коронавірусу це безпечно, якщо притримуватися соціальної дистанції.

МОЗ на брифінгу 20 травня повідомили, що при дотриманні дистанції можна не носити маску,

Більше про безпеку розповіла ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбуці.

Супрун підтвердила, що найбільший ризик інфікуватися – це великі скупчення людей та неможливість тримати фізичну дистанцію на переповнених пляжах чи біля басейнів.

За даними CDC та FDA, на сьогодні не існує доказів, що вірус може передаватися через воду в басейнах, гарячих ваннах, спа-салонах або на майданчиках для водних ігор.

Додамо, якщо хлор у воді здатний інактивувати вірус.

Так само дуже малоймовірно інфікуватися через воду у відкритих водоймах, річках чи у солоній воді. Утім, поки це питання все ще досліджується, і науковці не можуть надати беззаперечних доказів, – зазначила Супрун.

Ексголова МОЗ додала, що у районах, де морська вода змішується із стічними водами, які можуть бути заражені вірусом, теоретично можливо заразитися, адже дія хвиль і сонця може аерозолізувати ці частинки та перенести через вітер на пляжі. Але ймовірність дуже невелика. Відтак купатися у тій воді, яка змішується зі стічними водами, купатися не варто.

РНК вірусу SARS-CoV-2 виявляли в фекальних масах хворих на COVID-19 людей. Теоретично вони можуть потрапити у воду, а потім, якщо людина під час плавання її проковтне, то може потрапити безпосередньо в організм. Але в такому стані дуже малоймовірно, що вірус залишається активним та небезпечним, – додала Уляна Супрун.

Як мінімізувати ризик зараження коронавірусом на відпочинку

    • Уникати великого скупчення людей, як на березі водойми чи моря, біля басейну, так і у воді.
    • Надавати перевагу відкритим пляжам на свіжому повітрі.
    • Дотримуватися фізичної дистанції щонайменше у 2 метри.
    • Дотримуватися гігієни кашлю та чхання, а також належної гігієни рук.
    • Не торкатися предметів (наприклад, парасольок від сонця, шезлонгів), якщо не впевнені, що вони продезинфіковані.
    • Не переодягатися в тісних роздягальнях.
    • Не приходити на пляж із симптомами гострої респіраторної інфекції.

У воді мешкають патогенні мікроорганізми, які точно викликають небезпечні хвороби

Пам’ятайте, що не варто йти купатися у ті місця, де ви сумніваєтеся у якості води. Не заходьте у воду, якщо поруч стоїть знак, що купатися заборонено.

Серед захворювань, які можна так підхопити, є, до прикладу, кишкова паличка, збудники дизентерії, сальмонельозу, гепатиту А.

В жодному разі не споживайте на пляжах копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не впевнені щодо умов її приготування. Адже так можна підхопити ботулізм, а це дуже небезпечно! Риба може бути заражена, але з’ясувати це до вживання не вийде. Токсини, які спричиняють отруєння, зовні не псують продукти, – додала ексміністерка.

Перейти до вмісту