Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

В найближчі тижні презентуємо законопроект щодо змін до Конституції України в частині децентралізації, – Федір Веніславський

Протягом кількох тижнів Комісія з питань правової реформи завершить роботу над текстом проекту Закону щодо змін до Конституції України, які покликані закріпити реформовану систему місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень.

Про це повідомив народний депутат України, Представник Президента України в Конституційному суді Федір Веніславський, в ході засідання Ради донорів з питань децентралізації в Україні.

“Останні кілька місяців відбувається широке обговорення майбутніх змін до Основного Закону із зацікавленими сторонами, в тому числі, з  асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертним середовищем. Вже є загальне розуміння майбутнього закону. Неузгодженими залишаються три питання: чи потрібні органи місцевого самоврядування на рівні повітів; чи повинен місцевий голова очолювати виконавчий комітет ради та головувати на сесіях ради; чи можуть міста-мільйонники мати статус повіту. Більшість учасників обговорення схиляються до того, що місцеве самоврядування на рівні районів не потрібне. Але остаточної узгодженої позиції немає. Щодо другого – то тут більшість схиляється до того, що голова має очолювати виконавчий комітет і головувати на сесіях, інакше позиції голови будуть послаблені, чого не варто робити.  Щодо третьої неузгодженої позиції – дискусія ще триває, – поінформував Федір Веніславський. – Все решта – узгоджено, як наприклад, питання компетенції префекта. Це буде контрольно-наглядовий інститут, який здійснюватиме нагляд за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади Конституції та законам України. Рішення місцевого самоврядування префект зможе оскаржувати виключно в судовому порядку і лише адміністративний суд зможе зупиняти акти органів місцевого самоврядування. Але тоді, коли рішення нестимуть загрозу цілісності і суверенності держави, за поданням префекта їх зупинятиме Президент з одночасним зверненням до Конституційного суду”.

За його словами, змінами буде максимально імплементовано Європейську Хартію місцевого самоврядування. За кілька тижнів буде підготовлено текст законопроекту, який, за словами народного депутата, обов’язково презентують публічно. Планується, що Президент України внесе законопроект на розгляд парламенту на наступній сесії у вересні.

Нагадаємо, у серпні 2019 року Президент України своїм Указом створив Комісію з правової реформи , в складі якої – робоча група з підготовки пропозицій щодо внесення змін до Конституції України. Комісія діє як консультативно-дорадчий орган при Президентові України.

Перейти до вмісту