Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В чому різниця між первинною та спеціалізованою меддопомогою розповіли у НСЗУ

Первинна та спеціалізована допомога – в чому різниця між ними розповіли у Нацслужбі здоров’я.

Первинну медичну допомогу пацієнт отримує в сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Це ті лікарі, до яких слід звертатися насамперед з найпоширенішими хворобами. Вони оглядають пацієнтів, призначають лікування, вакцинують відповідно до календаря щеплень, консультують щодо профілактики, здорового способу життя, тощо, виписують рецепти, довідки.

На первинці пацієнтам роблять електрокардіограму, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, загальний аналіз крові й сечі, визначають рівень глюкози й холестерину. Якщо пацієнт потребує допомоги фахівця вузького профілю, лікар первинки створює в електронній системі охорони здоров’я електронне направлення. У такому разі лікування буде безоплатним для пацієнта.

Також лікар первинки може вести неускладнену вагітність у своїх пацієнток.

Спеціалізована (вторинна) медична допомога – це поліклініки та лікарні, де пацієнт лікується амбулаторно (вдень) чи стаціонарно (перебуває там цілодобово).

До таких закладів належать багатопрофільні міські та районні лікарні, спеціалізовані медичні центри тощо. Вторинну допомогу надають лікарі відповідної спеціалізації – невропатологи, гастроентерологи, гінекологи та інші вузькі фахівці. Спеціалізована допомога передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування, реабілітації та профілактики хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних станів тощо. Це – приймання пологів, видалення апендикса, стентування серця, лікування виразки шлунка й безліч інших спеціалізованих послуг.

В Основах законодавства України про охорону здоров’я йдеться також і про високоспеціалізовану медичну допомогу. Вона необхідна в разі важкого захворювання, яке потребує високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності. Наприклад, до високоспеціалізованої допомоги належать операції з трансплантації, резекція шлунка при онкологічних хворобах та інші складні втручання.

Але в українських умовах спеціалізована та високоспеціалізована допомога чітко не розділені на рівні медичних закладів. Так, умовна обласна лікарня може лікувати складні випадки краще, ніж національний заклад, бо має сучасніше обладнання та відповідних досвідчених фахівців. Наприклад, в Ковельській лікарні нещодавно було проведено трансплантацію.

Тож для пацієнта головне на первинному рівні мати декларацію з сімейним лікарем, до якого є довіра. А в інших випадках, за можливістю, обирати лікарню з найкращим оснащенням та фахівцями.

“З 1 квітня пацієнт має право обирати лікаря та медичний заклад і первинного, і спеціалізованого рівня”, нагадують у НСЗУ.

Перейти до вмісту