Ви тут:
Суспільство 

Трамп наказав створити полярний флот криголамів США для Арктики і Антарктиди

Президент США Дональд Трамп видав розпорядження про розгортання полярного флоту криголамів з метою забезпечення присутності Америки в регіонах Арктики й Антарктики, а також захисту національних інтересів і безпеки Сполучених Штатів

Про це йдеться в меморандумі, оприлюдненому Білим домом у вівторок, пише ЕспресоTV

“Здійснити огляд вимог для програми закупівлі флоту криголамів щодо забезпечення полярної безпеки, а також пов’язаних з цим активів і ресурсів, здатних гарантувати постійну присутність США в регіонах Арктики й Антарктики”, – йдеться в одному із пунктів документа з розпорядженням відповідним главам міністерств і відомств США.

Як підкреслюється в меморандумі, ці зусилля спрямовані на підтримку національних інтересів та стратегії національної безпеки й оборони Сполучених Штатів.

При цьому зазначається, що огляд “має містити можливість забезпечити постійну присутність США у регіоні Антарктики відповідно до системи Договору про Антарктику”.

Планується, що до 2029 фінансового року полярний флот США має пройти всі випробування та почати повноцінне функціонування.

Згідно з розпорядженням Трампа, до цього року необхідно створити не менше трьох важких криголамів і вивчити можливість використання криголамів середнього класу. Необхідно буде також вибрати місця в США й інших країнах, де зможуть швартуватися криголами.

Наразі берегова охорона США має в своєму розпорядженні важкий криголам Polar Star і середній Healy.

Торік тодішній радник США з національної безпеки Джон Болтон наголошував, що криголами потрібні США для стримування агресивної політики Росії і Китаю.

 

 

Перейти до вмісту