Ви тут:
Суспільство Україна 

Терміни звернення за призначенням пенсії на період карантину продовженили

Відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 530 – ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 530) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з врахуванням часу, що минув до його зупинення.

Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Зазначений порядок застосовується і при визначенні строків призначення пенсії, встановлених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Отже, згідно з урядовими рішеннями карантин в Україні встановлено у період з 12 березня до 22 червня 2020 року. Громадяни, які досягли пенсійного віку і не змогли у 3-місячний термін звернутися за оформленням пенсії, зможуть скористатися своїм правом пізніше.

Приклад 1. Особа звертається за призначенням пенсії за віком. До початку карантину пройшло 1 міс 15 днів із визначеного законом тримісячного строку. Відтак термін звернення за призначенням пенсії з урахуванням Закону № 530 буде визначатися таким чином:
1 міс 15 днів до карантину + період карантину + 1 міс 15 днів після карантину.
Приклад 2. Якщо пенсійний вік настав під час карантину, то тривалість строку подання документів для призначення пенсії буде визначатися так:
кількість днів від дня народження до закінчення карантину + визначений законодавством строк звернення (3 місяці).

Перейти до вмісту