Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Про що запитати свого лікаря перед відпусткою: поради НСЗУ

Про що запитати свого лікаря перед відпусткою розповіли у Нацслужбі здоров’я.

Настало літо, час відпусток. Щоб підготуватись до гарного відпочинку, потрібно подбати не тільки про місце відпустки, а й про власне здоров’я.

Про що необхідно потурбуватись та запитати у свого лікаря:

З’ясуйте заздалегідь, за яким номером та в який час можна подзвонити за потреби, або на який месенджер написати.

Якщо лікар, якого ви обрали за декларацією, у відпустці, уточніть, чи перебуватиме він на зв’язку або до кого можна буде звернутись дистанційно замість нього.
Особливо це стосується батьків із малечею, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

– Запитайте у педіатра, якого обрали для своєї дитини, що за ліки потрібно покласти до аптечки у відпустку, який мінімум необхідно мати при собі про всяк випадок, а що можна буде докупити на місці за потреби.

Надання консультацій входить до гарантованого державою безоплатного пакету на первинці. Тож поцікавтеся про все, що стосується здоров’я перед відпусткою.

– Переконайтеся, чи вистачить кількості призначених «Доступних ліків» під час тривалих вихідних вам або вашим найстаршим родичам.

– Якщо призначені раніше «Доступні ліки» можуть закінчитися під час відпустки, домовтеся про можливість отримати електронний рецепт, лише зателефонувавши своєму лікарю. Адже пацієнтам зі встановленим відповідним діагнозом лікар може виписувати е-рецепт на «Доступні ліки» за телефоном.

– Якщо ви плануєте відпустку у віддалені куточки України, знайдіть на дашборді НСЗУ аптеку, яка відпускає «Доступні ліки» поблизу місця вашого відпочинку.

– Потрібно згадати, хто і як може отримати «Доступні ліки».

– Якщо плануєте тривалу подорож і в місті відпочинку вам може знадобитися медична допомога, поговоріть зі своїм лікарем або педіатром, якого обрали для дитини. Попередьте лікаря, з яким плануєте будувати тривалі взаємини, що на час відпустки у разі потреби ви змушені будете подати декларацію до іншого надавача первинної медичної допомоги, аби отримувати медичні послуги безоплатно.

Не забудьте взяти у відпустку не тільки паспорт, а й ІПН (оригінали документів), вони знадобляться при поданні декларації. Якщо з вами дитина до 14 років – візьміть також її свідоцтво про народження.

– Влітку не варто забувати про вакцинацію. До пакету послуг, які держава гарантує на первинці, входить вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень. Це стосується як дорослих, так і дітей.

Нагадаємо, запрацювала інтерактивна карта світу для планування подорожей за кордон під час пандемії COVID-19.

Перейти до вмісту