Ви тут:
Спорт Суспільство 

Помер один з найвідоміших футбольних тренерів України

Юрій Дячук-Ставицький тривалий час хворів.

Про це розповіли у ФК “Карпати”.

“Сумна звістка надійшла для львівського та українського футболу. На 74-му році життя після важкої тривалої хвороби перестало битися серце Заслуженого тренера України, колишнього головного тренера «Карпат» Юрія Михайловича Дячука-Ставицького.
Під його керівництвом «Карпати» стали першим представником першої ліги, що вийшов до півфіналу Кубка України. У цьому ж 2006 році «зелено-білі» після дворічної перерви повернулися до вищої ліги. За плечима цієї людини-професіонала також досвід роботи на посаді віце-президента відроджених у 1989 році «Карпат», генерального і спортивного директора, керівника розвитку дитячо-юнацького ФК «Карпати»”, – йдеться у повідомленні.

Дячук-Ставицький закінчив львівську середню школу № 62. Вихованець ДЮСШ-4, перший тренер — Святослав Михайлович Канич.

Був воротарем у командах «Горинь» (Рівне) — 1966—1968, «Шахтар» (Червоноград) — 1969, «Авангард» (Стрий) — 1970—1975. Закінчив Львівський інститут фізичної культури.

Від 1975 до 1979 року був завучем СДЮШОР «Карпати», у 1980 працював тренером «Буковини» (Чернівці). Від 1981 до 1983 — головний тренер збірної Львівщини серед школярів, яка під керівництвом Дячука-Ставицького перемагала на всеукраїнській Спартакіаді. Потім був тренером, начальником команди та головним тренером клубу «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), який грав у другій лізі чемпіонату СРСР.

У 1989 році стає віце-президентом відновленої команди «Карпати» (Львів). На початку 1990-х був головним тренером «Електрона» з Мостиськи і комарнського «Газовика» — з колективом Комарного вигравав міжнародні турніри газовиків у Німеччині та Словаччині. Працював помічником тренера у клубах «Волинь» та «Карпати».

Від середини 1990-х — помічник Мирона Маркевича. У 1998 році «Карпати» під їхнім керівництвом посіли 3 місце у першості України та виступали у Кубку УЄФА. Згодом вони тренували команди «Металург» (Запоріжжя), «Анжі» (Махачкала, Росія) та знову львівські «Карпати».

У сезоні 2003/2004 років львівська команда вилетіла з вищої ліги й Мирона Маркевича звільнили. Головним тренером став Юрій Дячук-Ставицький, перед яким поставлено завдання повернути «Карпати» до найвищого дивізіону. Новий тренер зробив ставку на молодих українських футболістів і колектив посів 5 місце у 2005 році, а наступного сезону дійшов до півфіналу Кубка України (обігравши «Чорноморець», «Шахтар» і «Ворсклу») і зайняв 2 місце у першій лізі, виборовши путівку до «вишки». Вихованці «Карпат» Микола Іщенко та Максим Фещук у складі молодіжної збірної стали фіналістами чемпіонату Європи U-21, зросли у плані якості гри «карпатівці» Самсон Годвін, Вільям Роша Батіста та Ігор Худоб’як.

Працював спортивним і генеральним директором «Карпат» (Львів). У лютому 2009 року подав у відставку, пояснивши це бажанням на деякий час відпочити від футболу й додавши, що, ймовірно, за кілька місяців знову повернеться до львівського клубу.

Одружений вдруге. Від першого шлюбу має доньку, від другого — сина. Син Михайло (1989 р. н.) — футболіст, вихованець львівської СДЮШОР «Карпати», виступав за «Карпати-2» у другій лізі.

Перейти до вмісту