Ви тут:

Падіння у всіх галузях економіки України різко прискорилось у квітні

Упродовж квітня 2020 року показники діяльності всіх секторів української економіки різко погіршилися через повномасштабну дію карантинних обмежень. Про це йдеться в “Макроекономічному та монетарному огляді” Національного банку за травень 2020 року.

Про це повідомляє сайт Еспресо.

Зокрема, скорочення індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) становило 15,4% р/р (порівняно з 6,3% р/р у березні).

Також попри те, що карантинні обмеження не стосувалися промислової діяльністі, спад у промисловості поглибився (до 16,2% р/р).

“При цьому за областями вищий рівень захворюваності COVID-19 корелював із суттєвішим спадом промислового виробництва у регіоні, вірогідно, через більш суворе дотримання карантину та регіональні відмінності у структурі промисловості”, – зазначають у НБУ.

Вторинні ефекти від карантинних обмежень та низький споживчий попит на тлі погіршення споживчих настроїв поглибили спад у виробництві споживчих товарів, у тому числі харчових, а також зумовили стрімке падіння роздрібної торгівлі (до 14,9% р/р).

Як нагадують в НБУ, уперше в історії практично повністю припинилися пасажирські перевезення (падіння пасажирообороту становило 95,8% р/р). Спад у базових галузях, різке падіння обсягів імпорту і менші обсяги транзиту газу позначилися на погіршенні показників оптової торгівлі та вантажообороту.

Крім того, тривало падіння у будівництві на тлі обмеженого бюджетного фінансування та скорочення попиту на житло через зростання невизначеності.

Перейти до вмісту