Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині хочуть створити в кожній ОТГ “кризові кімнати” для постраждалих від насильства

Про комплексний інтегрований підхід до подолання домашнього насильства і насильства за ознакою статі, надання всебічної допомоги постраждалим, в тому числі, і шляхом створення спеціалізованих установ у Полтавській області, говорили на нараді міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім’ї при Полтавській облдержадміністрації.

Як зазначили на нараді, на реалізацію вказаних напрямків у Програмі соціального захисту населення виділено на 2020 рік 980 тис. грн. Сюди включені навчання протидії торгівлі людьми і гендерної рівності – 75 тис. грн; витрати на інформаційно-роз’яснювальну роботу – 62 тис. грн, на забезпечення доступності послуг особам, постраждалим внаслідок домашнього насилля – 1 млн 424 тис. грн  (це кошти з обласного бюджету разом з витратами на утримання обласного Центру матері і дитини).

На сьогодні в усіх 25 районах Полтавщини, 6 містах та 31 ОТГ визначено уповноважених осіб, які несуть персональну відповідальність та організовують роботу щодо запобігання насильству. На Полтавщині зараз діє 29 мобільних бригад при Центрах соціальних служб сім’ї, дітей та молоді РДА та 8 – при ОТГ. На їхню діяльність закладені 175 тис. грн та залучені 141 фахівець.

“Проаналізувавши ситуацію, ми прийняли рішення винести на обговорення два шляхи подальшої роботи: перший – реорганізація існуючого соціального Будинку матері і дитини (наразі при потужності 10 ліжко-місць річне завантаження становить 3-4 особи з дітьми) у Центр надання допомоги жінкам з малолітніми дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, частково використавши приміщення для тимчасового притулку; другий – створення спеціальних служб на рівні ОТГ – “Кризових кімнат””, – сказала заступник директора Департаменту соціального захисту населення Ліана Новосад.

За інформацією інспектора управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Полтавській області Романа Дороша, на профілактичному обліку в поліції Полтавської області наразі перебуває 1 418 осіб, які на побутовому ґрунті вчинили домашнє насильство. З них 1 325 – це чоловіки. З початку року за фактами домашнього насильства зареєстровано 37 кримінальних проваджень.

За підсумками наради, заступник голови  Полтавської ОДА Катерина Рижеченко доручила головам РДА до кінця липня привести у повну відповідність передачі повноважень до галузевого підпорядкування, бо Департаменти соцзахисту, не маючи на місцях фахівців відповідного рівня, просто не зможуть належно організувати, скоординувати і проконтролювати виконання відповідних завдань, визначених державою у даному напрямку.

 

Перейти до вмісту