Ви тут:
Суспільство Україна 

На опалювальний сезон тарифи на тепло для споживачів будуть знижені, – Мінрегіон

10 червня відбувся онлайн-брифінг заступника Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської, яка дала роз’яснення щодо порядку формування тарифів на теплову енергію і постачання гарячої води та відповіла на інші питання.

Спікер прокоментувала прийняті в той день Урядом зміни до Постанови № 869 від 01 червня 2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги», повідомляють у Мінрегіоні.

Як пояснила Наталія Хоцянівська, основною складовою в тарифі на теплову енергію залишається природний газ. І саме від вартості витрат на його придбання залежить подальший розмір тарифу, враховуючи те, що вартість або витрати на природний газ – це 80-85 % в структурі тарифу на виробництво теплової енергії.

Діюча редакція постанови КМУ №869 передбачає вимогу до суб’єктів господарювання в цій галузі зробити розрахунки тарифів на новий опалювальний сезон до 1 червня і подати їх для затвердження до органів місцевого самоврядування (ОМС).

ОМС мають дотримуватись процедури встановлення тарифів, яка може тривати до 2-х місяців. Тобто тарифи мають бути схвалені до 1 серпня.

Раніше, з 1 листопада 2018 року постановою КМУ № 867 була затверджена вартість природного газу в розмірі 6235 грн і ця вартість відповідно була врахована в структурі тарифів.

Починаючи з травня минулого року, кожен місяць ціна газу зменшувалась. Якщо в листопаді вона була майже 4900 грн, то в минулому місяці –  в межах 2300 грн. 

Якби підприємства ТКЕ заклали в тариф ціну на газ 2300 грн, то для споживачів це, звичайно, було б зниження тарифу на тепло.

Але ціна на газ може підніматись до початку і протягом опалювального сезону. У цьому випадку підприємства не могли б забезпечити вимоги іншого нормативного документу і провести розрахунки з НАК «Нафтогаз України» на рівні не нижче 90%.

Тобто, якщо підприємство не розрахувалось за спожитий природний газ в обсязі 90% від отриманого спожитого газу, то НАК «Нафтогаз України» не надав би для цього підприємства номінації на газ і мав би право призупинити взагалі постачання газу.

Відповідно, підприємство не виробляло би теплову енергію і не забезпечувало би споживачів теплом.

Виходячи з цього, Мінрегіоном було опрацьовано рішення щодо визначення і можливості закладання в тариф середньої вартості газу, яка склалась за минулий опалювальний сезон.

«На сьогодні її величина – 4048 грн. Саме таку вартість газу підприємства будуть закладати в структуру тарифів. Тому, ми можемо сказати, що на наступний опалювальний сезон  2020/21 роки тарифи для споживачів будуть знижені», – зазначила заступник Міністра.

Відповідаючи на запитання журналістів, Наталія Хоцянівська розповіла про  зареєстрований у Верховній Раді України законопроект за № 3508 від 20.05.2020 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення», норми якого передбачають, зокрема, уточнення процедури реструктуризації боргів суб’єктів господарювання, які розташовані на території Донецької та Луганської областей на період проведення операції Об’єднаних сил.

Також законопроектом передбачено створення законодавчих підстав для здійснення компенсації різниці в тарифах з державного бюджету – для заборгованості, що утворилася після 1 січня 2016 року до 1 травня 2020 року з державного та місцевого бюджетів в залежності від органів державної влади, НКРЕКП чи органів місцевого самоврядування, з вини яких така заборгованість утворилася.

«Зважаючи на прийняті термінові закони в період карантину, які відтерміновують дату 1 травня, ми намагатимемось підкоригувати цю дату і перенести її на 1 жовтня поточного року.

Але в будь-якому випадку, якщо навіть закон буде проголосований одразу в цілому, то ці обрахунки збитків теплогенеруючих підприємств будуть підтверджені територіальними комісіями, починаючи з 1 січня 2016 до 1 травня 2020 року», – зауважила Наталія Хоцянівська.

Перейти до вмісту