Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Кожен шостий суб’єкт господарювання порушує протиепідемічні норми, – Ляшко

Заступник Міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко закликав дотримуватись протиепідемічних правил безпеки та нагадав розроблені норми для запобігання поширення COVID-19.

Він зазначив, що перед пом’якшенням карантинних обмежень відбувалися зустрічі з асоціаціями різних сфер економіки для спільного напрацювання правил, дотримання яких убезпечить людей від зараження, повідомляють у МОЗ.

«На жаль, сьогодні кожен шостий суб’єкт господарювання порушує протиепідемічні норми. Ці порушення призводять до того, що відбуваються інфікування. Є порушення й в транспорті.  Ми повинні розуміти, що  наша спільна мета – подолати епідемію коронавірусної хвороби. Ніхто не зацікавлений в продовженні карантину. Нам всім тяжко. Але ми повинні зрозуміти і дотримуватись прописаних норм», – наголосив Віктор Ляшко.

За його словами, протиепідемічні рекомендації прописані для ресторанів, офісних приміщень, салонів краси, спортзалів, басейнів, ринків, торгово-розважальних центрів.

Читайте також: На Полтавщині жорсткіше контролюватимуть дотримання карантину

Одне з ключових правил: працівники, які приходять до цих закладів, повинні зранку пройти термометрію. Відвідувачів на територію магазину, торгово-розважального центру тощо повинні допускати, виходячи з норми 1 людина на 10 метрів квадратних.

«Ця норма прописана для того, щоб можна було дотримуватися соціальної дистанції в розмірі 1,5 метра. Тому суб’єкт господарювання, який допускає людей на територію магазину, супермаркету, ТРЦ повинен знати площу цієї будівлі і знати кількість людей, яких він допускає всередину», – підкреслив головний санітарний лікар.

Він також наголосив, що перебуваючи в будівлі громадського приміщення потрібно одягати на обличчя маску, яка обов’язково має прикривати і ніс. Адже тільки таке носіння захисної маски дозволяє запобігти інфікуванню інших людей.

 Крім того, не можна заходити в громадський транспорт, в приміські електрички без маски на обличчі. За цим повинні слідкувати перевізники. Автоперевізники не повинні допускати в автобус людей більше, ніж передбачено технічним паспортом для сидячих місць.

«Ця норма  прописана, як одне з карантинних обмежень і на період дії карантину вона також повинна виконуватись», – зазначив заступник Міністра.

В закладах громадського харчування, які відкриті для відвідувань всередині закладу, повинна дотримуватись норма щодо розміщення кількості осіб за одним столом, мають бути забезпеченні умови соціального дистанціювання: люди за різними столиками мають знаходитися на відстані 1,5 метра. Меню повинно бути одноразовим, або таким що підлягає дезінфікуючій обробці.

В кожному з перелічених закладів повинні бути умови для проведення антисептичної обробки рук.

«Ми повинні запам’ятати три ключові речі, які потрібно забезпечити в кожному закладі. Зокрема, без маски ми не входимо всередину будівлі, руки оброблені  антисептичним засобом, або має бути доступ до проточної воді з милом. А також потрібно дотримуватись соціальної дистанції 1,5 метри», – наголосив Віктор Ляшко. 

Нагадаємо, в Україні за добу виявили 841 випадок коронавірусної хвороби.

поширити новину: