Ви тут:
Суспільство Україна 

Дешевої полуниці для українців цьогоріч вже не буде, – експерти

Сезон полуниць в Україні знаходиться на піку. Проте, замість очікуваного зниження цін в цей період, вони вдвічі перевищують минулорічні показники. Дешевих ягід експерти радять не очікувати.

Українські споживачі та переробники очікували, що з потеплінням настане період дешевих полуниць. Цього не трапилося через погодні умови: дощі та приморозки не давали визрівати ягодам. До того ж ціни дуже коливаються навіть протягом декількох днів, повідомляє delo.ua.

«За минулий тиждень ціна коливалася від 60−90 грн/кг. Як тільки холоднішає, ягоди дорожчають. Цьогоріч ціни високі як для цього періоду. По суті вже пік сезону і одночасно цінове «дно». Попри те маємо гуртову ціну «на дні» – 50 грн/кг!», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Маркетинг-Аналітика» гуртового ринку «Шувар».

Рівень цін залежить і від регіону. Усереднені показники станом на 15 червня назвали в Асоціації «Ягідництво України»:

– Перш за все хочу звернути увагу, що роздрібні ціни завжди значно перевищують ті, за якими пропонують продукцію самі виробники. Зокрема, наразі в господарствах ціни на суницю садову формуються в діапазоні 50−70 грн/кг в залежності від регіону, сорту та якості. Це в середньому в 1,5 рази дорожче, ніж в середині червня 2019 року, — зазначає президент асоціації Ірина Кухтіна.

В профільній асоціації цінові різниці пояснюють, перш за все, несприятливими погодними умовами. Через доволі холодну погоду в травні сезон суниці в країні стартував на 1,5−2 неділі пізніше звичайних строків. Крім того, на сьогоднішній день фермери низки областей також стикнулися з проблемами збору врожаю через рясні дощі.

Домінуючий вплив погодного фактору зробив цей полуничний сезон одним із найгірших в Україні.

«На Західній Україні дуже лили дощі. І якщо в центральних та південних регіонах опади послабшали, то тут – ні. Ще треба врахувати, що був приморозок. Тому, напевно, врожай буде одним із найгірших», — міркує Тетяна Гетьман.

За її словами, фермери часто не можуть вийти в поле ні для збору ягід, ні для обробки полів.

Перейти до вмісту