Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Чи варто пити молоко на ніч: дослідження

Молоко дуже поживне і вважається одним з найкорисніших продуктів. Воно містить кальцій, фосфор, калій та білки.

Завдяки численним корисним властивостям, молоко часто використовується як засіб для лікування застуди та зміцнення імунітету, пише Жіночий світ.

Людям, які страждають від безсоння, часто рекомендують пити молоко перед сном. Вважається, що воно допомагає покращити якість сну та знижує рівень стресу. Але на скільки це відповідає дійсності? Деякі дослідження, які проводились на невеликих групах тварин та людей, показали, що вживання будь-яких молочних продуктів позитивно впливає на сон. Люди, які випивають склянку молока перед тим, як іти до ліжка, сплять спокійніше.

Дослідження показали, що дві важливі сполуки, які містяться в молоці – триптофан та мелатонін, можуть діяти як індуктор сну.

Триптофан сприяє виробленню нейромедіатора під назвою серотонін, який покращує настрій та допомагає розслабитись. Мелатонін впливає на циркадні ритми і допомагає підготувати організм до сну. Деяким людям, які страждають на безсоння, навіть призначають добавки з цими речовинами. Однак, досі не доведено, що склянка молока, яка містить і триптофан, і мелатонін, діє так само ефективно, як і добавки.

Однак, вживання молока перед сном пов’язують зі збільшенням ваги. Для людей, які страждають від запорів і нерегулярно харчуються, це може бути навіть шкідливо, оскільки молоко може посилити запори та поглибити проблеми з травленням, якщо запивати ним деякі продукти.

Саме по собі молоко поживне та корисне, але вживати його потрібно окремо від інших продуктів. Найкраще пити молоко зранку чи увечері.

Тож наукових доказів того, що молоко сприяє покращенню сну немає. Але якщо звикли пити його на ніч, шкоди від цього не буде. Головне випити не менш, ніж за 30 хвилин до сну або ж замінити чашкою теплого трав’яного чаю.

Фото: pexels

Перейти до вмісту