Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Чорнобильське досьє КГБ: Архів СБУ розсекретив деталі будівництва і аварії на ЧАЕС

Служба безпеки України у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті розсекретила архівні дані щодо подробиць будівництва, функціонування та аварійних ситуацій на ЧАЕС. Понад 229 документів, більшість із яких оприлюднені вперше, увійшли до другої книги збірника “Чорнобильське досьє КГБ. Від будівництва до аварії”, інформує пресслужба СБУ.

Зазначається, що були опубліковані документи, датовані проміжком від початку 1970-х – і до листопада 1986 року, коли був уведений в експлуатацію об’єкт “Укриття” (“Саркофаг”) після катастрофи.

До видання, серед іншого, потрапили архівні справи, які свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялись і до квітня 1986 року, однак приховувалися від громадськості.

“Серед документів, що увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування та будівництво “Саркофагу”, – перерахував директор Галузевого держархіву СБУ та один із упорядників видання Андрій Когут.

За словами очільника Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, за цими матеріалами можна краще зрозуміти трагедію: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про попередні “маленькі” аварії, що були засекречені.

“Це дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи й засвоїти правильні уроки”, – наголосив він.

«Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії» – це спільний проєкт Галузевого державного архіву СБУ, Інституту історії України НАН України й Українського інституту національної пам’яті. Видання є продовженням серії документальних книг. Першу, що містить 210 документів, опубліковано навесні 2019 року.

Завантажити першу книгу можна за цим посиланням – https://bit.ly/3fEBiAG.

Прочитати друге видання можна тут – https://bit.ly/3hCFMJD

Перейти до вмісту