Ви тут:
Медицина Суспільство 

Чому люди з першою групою крові менш вразливі до COVID-19: дослідження

Ще раніше вчені виявили, що люди з першою групою менш вразливі до COVID-19. Натомість люди з другою групою вразливіші до захворювання та найгірше переносять інфекцію.

Групи крові класифікуються за наявністю або відсутністю певних антигенів на поверхні еритроцитів, а також частково на лейкоцитах, тромбоцитах і інших клітинах тканин. Дослідження, опубліковане у журналі New England Journal of Medicine, підтверджує, що люди з деякими групами крові й справді вразливіші до коронавірусу, передає 24 канал.

Дослідження, в якому брали участь вчені з Італії, Іспанії, Данії, Німеччини та інших країн, порівнювало близько 2000 пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 та ще кілька тисяч людей, які були здоровими, безсимптомними або з легкими симптомами коронавірусу.

Дослідники пов’язують варіанти шести генів з вірогідністю виникнення важких захворювань і прив’язують деякі групи крові до можливого підвищеного ризику.

Чому люди з першою групою крові можуть легше переносити COVID-19

Організм людей з першою групою крові краще розпізнає певні білки та ідентифікує їх, як чужі. До прикладу, під час спалаху тяжкого респіраторного синдрому (SARS-CoV-1) було відмічено, що люди з першою групою крові мають менше шансів отримати важкий перебіг захворювання.

Втім, цікаво, що ця ж група вразливіша до деяких інших інфекційних захворювань, включаючи холеру, інфекції сечовивідних шляхів та до бактерій хелікобактер пілорі, які можуть спричинити виразку та рак шлунка.

Перейти до вмісту