Ви тут:
здоров’я Прес-релізи Суспільство 

Як залишитись активним та підтримати гарний настрій

Як стверджують науковці, існує прямий зв’язок між нашим станом та фізичною активністю,  способом харчування і здоров’ям. 

Харчування та фізичне навантаження є ключовими факторами, що сприяють фізичному, психічному і соціальному добробуті. Ці фактори також відповідають за те, чи будете ви хворіти в майбутньому або збережете своє здоров’я до старості, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Сидячий спосіб життя зазвичай пов’язаний з підвищеним ризиком хронічних захворювань, втратою або погіршенням здатності вільно рухатися і зниженням імунітету. З цих причин фізична активність і рух надзвичайно важливі під час пандемії коронавируса.

Хто в зоні ризику?

  • Люди похилого віку (65 років і старше).
  • Люди з хронічними захворюваннями (діабет, хвороби серця і легенів).
  • Люди з ослабленим імунітетом.

Фізично активні люди зазвичай живуть довше, ніж ті, хто не працює. У активних людей нижче ризик серцево-судинних захворювань. Низька рухливість є важливим фактором ризику поряд з підвищеним тиском, курінням і високим рівнем холестерину.

Переваги фізактивності для здоров’я

Зняття стресу і тривоги. Вправи вивільняють хімічні речовини в вашому мозку, такі як серотонін і ендорфіни, які можуть допомогти поліпшити ваш настрій, знизити ризик депресії.

Імунна підтримка. Регулярна фізактивність допомагає вашій імунній системі.

Контроль ваги.  ​​Для вас не повинно бути сюрпризом, що регулярна фізактивність в поєднанні зі збалансованою поживною дієтою допомагає в управлінні вагою. Нагадаємо, що надмірна вага пов’язаний з підвищеним ризиком для здоров’я.

Знижує ризики для здоров’я і запобігає захворюванням. Регулярне заняття спортом знижує артеріальний тиск, а також ризики серйозних проблем зі здоров’ям, таких як діабет 2 типу, серцеві захворювання і інсульт, коли фізактивність поєднується в збалансованої дієтою.

Кістки, м’язи, рівновага і гнучкість. Фізичні вправи також покращують міцність кісток і м’язів, підвищують рівновагу і гнучкість. Це важливо для всіх, особливо літніх людей, тому що це може запобігти падіння і травми.

Гармонійне зростання дітей. фізична активність допомагає зростанню і розвитку, встановлює здорові звички на майбутнє.

Концентрація і увага. Для дітей фізактивність може зменшити поведінкові проблеми, такі як синдром дефіциту уваги і допомогти з концентрацією під час шкільних занять. Це особливо актуально зараз, коли вони весь час вдома.

Нагадаємо, що  ВООЗ рекомендує мінімум 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності ( 30 хв. На день, 5 днів на тиждень) або 75 хвилин фізичної активності (15 хвилин на день, 5 днів на тиждень) на тиждень або комбінацію обох. 

Експерт з фітнесу Світлана Співакова ( міжнародна мережа FitCurves) впевнена, що ці рекомендації все ще можна виконати навіть в домашніх умовах, без спеціального обладнання та з обмеженим простором. Майстер фітнесу вважає, що зараз найкращий час змінити своє відношення до фізичної активності і змінити свої звички тим, хто раніше не приділяв достатньої уваги фізичним заняттям.

Світлана Співакова рекомендує дотримуватись наступних правил:

  • Тренуйся 3 рази в тиждень по 30 хвилин. 
  • Дотримуйся п’яти компонентів фітнесу: розминка, силові вправи, кардіо вправи, розслаблення,  розтяжка.
  • Перші 10 хвилин після пробудження роби зарядку і дихальні вправи.
  • Організуй активні ігри з дітьми для мозку, інтелекту і зміцнення відносин.
  • Працюючи вдома за комп’ютером роби перерви для фізичних вправ.
  • По можливості менше користуйся ліфтом – ходи пішки, виходячи з дому за продуктами вибирай найдовшу дорогу до магазину.
  • Роби комплекс розтяжки і медитацію перед сном.

Якщо ти «початківець» в заняттях фізичними вправами, почни формування своєї нової звички  наступних кроків:

  • Почни з 10-хвилинних вправ: присідання, віджимання, розтяжка, кроки на місці.
  • Знайди в інтернеті комплекси вправ, які тобі підійдуть. Рекомендується також заручися підтримкою онлайн тренера, який буде мотивувати, контролювати тебе, допомагаючи «не зійти з дистанції» і даючи поради по зміцненню здоров’я.
  • Роби виміри тіла, фіксуй результати.
  • Обов’язково хвали себе навіть за найменші досягнення.
  • Збільшуй повсякденну активність

Крім того, фітнес експерт рекомендує не забувати про важливість здорового харчування.

«На що я б хотіла особливо звернути увагу: зменшуй енергетичну щільність продуктів, які купуєш. Вибирай низькокалорійні, довіряючи складу продукту, а не оформленню етикетки. Уникай імпульсивних покупок, складай заздалегідь список закупівель. Ще дуже важливо їсти повільно і з задоволенням, сервірувати стіл так, щоб їжа приносила ще й естетичне задоволення,»- підвела підсумки Співакова.

Нагадаємо, що в Україні триває Тиждень громадського здоров’я, що проводиться в підтримку європейських заходів. Як розповіла Виконавчий директор Європейського тижня громадського здоров’я Дінеке Пагет , цей захід охоплює на сьогодні 53 країни Європейського регіону ВООЗ.

Перейти до вмісту