Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Про здоров’я медиків під час пандемії розповіли у полтавському ЦГЗ

У боротьбі з COVID-19 медперсонал у всьому світі платить дуже високу ціну. Оскільки медики знаходяться «на передовій», вони постійно піддаються ризику зараження. 

На Полтавщині від початку пандемії коронавірусної хвороби станом на 14 травня на COVID-19 захворіло 65 співробітників лікувальних закладів області. Серед них 15 лікарів, 25 медсестер, 12 санітарок, 8 лаборантів 5 водіїв та ліфтерів, повідомляють у полтавському обласному центрі громадського здоров’я.

З них уже одужало (мають по два негативних ПЛР-тести) 42 людей. У тому числі 24 медпрацівники Кременчуцької та 6 – Миргородської центральних районних лікарень. Проліковано у стаціонарних відділеннях 14 медиків (10 з них уже виписані), стільки ж медпрацівників та інших співробітників закладів лікувалися амбулаторно. Не мали клінічних проявів хвороби 37 інфікованих (із позитивним результатом ПЛР-тестів COVID-19) співробітників лікувальних закладів.

Головний лікар базового закладу –  КП «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня» – Наталія Свириденко розповіла, що станом на ранок 14 травня 15 працівників закладів охорони здоров’я із коронавірусною хворобою лікуються у стаціонарних відділеннях трьох лікарень. Це обласна інфекційна лікарня та міські лікарні інтенсивного лікування у Кременчуці й Горішніх Плавнях. Для найтяжчих пацієнтів тут є реанімаційні відділення.

Щоб захистити персонал від інфікування, 13 лікувальних закладів області, визначених Кабміном опорними для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом, стовідсотково забезпечені місячним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфектантів. Обласна ж інфекційна лікарня, за словами її керівника, забезпечена ліками, засобами захисту та дезінфектантами, як мінімум, на три місяці. До цього долучилися і обласний бюджет, і велика кількість благодійників.

Щоб запобігти інфікуванню на робочому місці, 2083 медичних працівники із 13 опорних лікарень та 777  медиків інших закладів охорони здоров’я пройшли навчання з правил використання засобів індивідуального захисту. 

У березні-квітні 2020 року тренер обласної організації Товариства Червоного Хреста України провів навчання 159 медиків Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні, Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева, Новосанжарського ЦПМСД. 

Керівники закладів охорони здоров’я області у квітні організували вивчення електронних навчальних матеріалів, розроблених ВООЗ, ЦГЗ МОЗ України щодо використання масок, респіраторів, халатів, рукавичок, захисних окулярів та щитків.

З хворими на коронавірус також доводиться спілкуватися бригадам екстреної медичної допомоги, сімейним лікарям,  мобільним бригадам, що тестують хворих із підозрою на COVID-19 швидкими тестами та здійснюють забір матеріалів для тестування ПЛР.

Директор Департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку Полтавської міської ради Вікторія Лоза на своїй сторінці у Фейсбуку розповіла, як працюють комунальні медичні заклади Полтави в умовах посилених протиепідемічних заходів. Лікарі намагаються максимально оптимізувати роботу, щоб полтавці могли отримати кваліфіковану допомогу та консультацію, залишаючись вдома. Для безпеки і медиків, і пацієнтів на вході у медичні заклади створено пропускні пункти, кожному пацієнту дистанційно вимірюють температуру безконтактними термометрами. Також обов’язково встановлюється мета відвідування, за необхідності пацієнта відразу спрямовують до ізолятора. Електронні рецепти за програмою «Доступні ліки» сімейні лікарі та лікарі-педіатри виписують у системі е-Health. Пацієнт отримує  їх на телефон, далі звертається в закріплену аптеку та отримує препарат.

Перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін на своїй сторінці у мережі Фейсбук повідомив, що від початку епідемії соціально відповідальний бізнес надав допомогу медикам області більш як на 100 мільйонів гривень. Це й засоби індивідуального захисту для співробітників, і обладнання для лікування пацієнтів. Наприклад, у березні поточного року апаратів ШВЛ було 308, нині – 336.

Медична спільнота області висловлює вдячність усім меценатам за благодійну підтримку – захисні костюми, бахіли, щитки, маски, безконтактні термометри та всі інші види допомоги, які об’єднують суспільство у боротьбі з хворобою, дозволяють співробітникам лікувальних закладів почуватися захищеними, ходити на роботу спокійно й без паніки.

Перейти до вмісту