Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Плата за адміністративні послуги та сталість ЦНАП і якість послуг: рекомендації експертів

Експерти напряму з покращення якості надання адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою» підготували проєкт Концепції державної політики «Плата за адміністративні послуги та сталість ЦНАП і якість послуг».

Надання адміністративних послуг є обов’язком держави і не може розглядатися як діяльність, спрямована на отримання прибутку, повідомляють у пресцентрі ініціативи “Децентралізація“.

Проте надходження в місцеві бюджети від плати за адміністративні послуги можуть впливати на сталість ЦНАП, їх потенціал для належної роботи та розвитку і, відповідно, – на якість послуг загалом.

Наразі різні нормативно-правові акти, за різними підходами визначають розміри плати за адміністративні послуги. Це призводить до того, що частина послуг, як от видача паспортів, можуть мати високу вартість, а плата за послуги РАЦС не покриває навіть витрат на адміністрування цих платежів (наприклад, плата за реєстрацію шлюбу складає лише 85 коп.). Абсолютна більшість адмінпослуг, що надаються органами місцевого самоврядування взагалі безоплатні.

Враховуючи поточні виклики з місцевими фінансами у цій сфері, експерти Програми підготували проєкт Концепції державної політики «Плата за адміністративні послуги та сталість ЦНАП і якість послуг».

Результати консультацій із заінтересованими сторонами щодо фінансової спроможності ЦНАП та плати за надання адміністративних послуг, проведених Програмою «U-LEAD з Європою».

Перейти до вмісту