Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Незрозуміло, чому пілотний проект провели за одним алгоритмом, а реформу побудували за іншим, – Максим Степанов у Полтаві

Пілотний проект щодо фінансування медзакладів за надані послуги, який у квітні 2019 стартував у Полтавській області, не має нічого спільного з другим етапом реформи, який запровадили з 1 квітня 2020 року. Саме тому нове керівництво МОЗ внесе корективи до діючої реформи, аби зміни відбувалися на користь як медичним працівникам, так і пацієнтам.

Про це Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив на брифінгу під час робочої поїздки до Полтавської області. 

«Сьогоднішній візит – це в тому числі можливість обговорити пілотний проект, який проводився у Полтавській області. Для мене незрозуміло, як можна було провести пілот за одним алгоритомом, а реформу побудувати за іншим. Тому що принципи різні. Це неправильно», — підкреслив Максим Степанов. 

За словами Міністра охорони здоров’я, успішність «Полтавського пілоту» пов’язана з тим, що місцеві медики навчилися діяти саме в парадигмі «кошти ходять за пацієнтом» і «сплати за медичну послугу». 

«Наприклад, пологи: тут (в Полтавській області) було введено різне фінансування, в залежності від складності – фізіологічні чи патологічні пологи. В діючій ж редакції пакетів медреформи всі пологи коштують однаково: як фізіологічні, так і кесарів розтин, і ускладнення з кровотечами…а там було введено корегуючий коефіцієнт. Потім все це було внесено в електронну систему, збиралася статистика», — заявив Міністр. 

Як підкреслив Максим Степанов, зараз керівництво МОЗ починає виправляти помилки старої реформи і будує нові зміни таким чином, щоб від них виграли як медики, так і пацієнти.

Перейти до вмісту