Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Ми побачили співпрацю між лікарями і пацієнтами, – полтавський лікар розповів про досвід Італії у боротьбі з COVID-19

На початку квітня 20 українських медиків полетіли до Італії для обміну досвідом у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Серед них був і лікар з Полтавщини Дмитро Шкурупій  – завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії УМСА, доктор медичних наук, професор. Він протягом 20-ти днів працював в одній з “гарячих” точок, уражених інфекцією – м. Урбіно.

На брифінгу 8 травня у Полтавській ОДА лікар розповів основні моменти організації протиепідемічних заходів в Італії, де раніше фіксували рекордну кількість хворих в Європі.

За словами Дмитра Шкурупія, унеможливити додаткове інфікування в лікарні дозволила посада заступника головного лікаря з інфекційного контролю, що існувала ще до початку епідемії.

“У лікарнях Італії передбачена посада заступника головного лікаря з інфекційного контролю. Саме наявність цієї посади дала можливість швидко і чітко розробити маршрути пересування пацієнтів залежно від наявності чи відсутності коронавірусу по лікарні, щоб унеможливити додаткове інфікування”

Питання кількості захисних костюмів для лікарів взагалі не виникало, оскільки їх має бути в достатній кількості.

“Якщо обмежувати кількість захисних засобів захисту для лікарів, це  додаткове джерело можливості винести вірус з інфікованої зони. Якщо людині вкрай необхідно вийти з цієї зони по фізіологічним причинам, вона може це зробити і потім переодягнутись у новий костюм. Тому таке питання як один чи два костюми на зміну для італійців просто неприпустимо. Костюмів повинно бути стільки, скільки треба”, – говорить полтавський лікар.

Також на особливу увагу заслуговує відношення самих пацієнтів до захворювання. Італійці усвідомили, що небезпечно спілкуватись з хворими родичами.

“В Італії ми побачили співпрацю між лікарями і пацієнтами. Італійці, в силу свого національного характеру, дуже переймаються тим, що їм не дають спілкуватись між собою, і тим більше з родичами, які знаходяться в інфекційних стаціонарах. Але вони усвідомили, що спілкування з хворими родичами може бути небезпечним перш за все для здорових італійців. Це може стати причиною поширення захворювання. Тому вони з розумінням поставились до того, що заклади охорони здоров’я знаходяться в карантинному режимі і є закритими. Релігійні італійці-католики змушені були прийняти той факт, що померлих ховають тільки за допомогою кремації і без панахиди. Тобто, населення усвідомило небезпеку і вимоги лікарів є обґрунтованими. Мені б хотілось, щоб так само було і в нас”, – підсумував Дмитро Шкурупій.

 

 

 

ФОТО: зі сторінки УМСА у Facebook

Перейти до вмісту