Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Чому ненормативна лексика підвищує больовий поріг, – розібралися вчені

Вчені з Кільського університету (Великобританія) пояснили, чому використання ненормативної лексики підвищує витривалість і переносимість болю. Причина цього явища однозначно не пов’язана зі звучанням цих слів –​ вигукування співзвучних вигаданих лайок такого ефекту не дає.

Результати дослідження опубліковані в журналі Frontiers in Psychology, повідомляє rz.com.ua.

Раніше вчені вже проводили експерименти, які показали, що вживання лайливих слів дає знеболюючий ефект. У новій роботі учасникам експерименту пропонували використовувати близькі за звучанням до лайок, але вигадані слова, щоб порівняти їх вплив.

Крім поширеної лайки fuck, випробовувані вигукували вигадані експертами слова fouch і twizpipe. У експерименті брали участь 92 добровольці. Їх середній вік становив 27 років. Учасники випробування мали занурити одну руку в крижану воду (близько 3-5 градусів) і викрикувати або справжню лайку, або одне з вигаданих слів. Вони повинні були повідомити, коли відчують біль, і витягнути руку, якщо больові відчуття стануть нестерпними.

Результати виявилися очікуваними: справжня лайка підвищувала больовий поріг усіх, хто був задіяний у експерименті. Вчені припустили, що використання нецензурної лексики дозволяє знизити больові відчуття за рахунок збудження вегетативної нервової системи шляхом вивільнення емоцій.

А ось вигадані слова не вплинули ні на больовий поріг, ні на переносимість болю в цілому. Пояснення цьому явищу теж є.

«Хоча не до кінця зрозуміло, як лайливі слова знаходять свою силу, є припущення, що вони засвоюються ще в дитинстві, і тому під час лайки спрацьовує якийсь умовний рефлекс, що сприяє викиду емоцій, – пишуть автори роботи. – Тому слова fouch і twizpipe, хоча і були співзвучні з лайливими, при вимові не давали ефекту, адже він пов’язаний не зі звучанням слів, а з іншими чиниками».

Крім того, учасників випробування попросили оцінити всі три слова з точки зору гумору, емоцій, які вони викликають, і можливості відвернути увагу. Значної різниці в результатах не виявилося.

«Хоча лайку оцінювали як таку, що відволікає сильніше, ніж вигадані слова, рівень відволікання не був пов’язаний з ефектом полегшення болю, – уточнюють дослідники. – Відволікаючий ефект, можливо, не відіграє ролі в поясненні знеболюючого впливу».

Раніше ця ж команда довела, що лихослів’я додає фізичних сил. Зокрема, під час інтенсивних фізичних навантажень учасникам дослідження потрібно було повторювати одне і те ж лайливе слово на свій вибір. Контрольна група теж була залучена до активної фізичної діяльності, але при цьому замість нецензурних слів вимовляла якесь нейтральне слівце.

Аналіз показав, що учасники, які лаються, краще справлялися із завданням і показували більш високі результати.

Вчені припустили, що спостережуваний ефект може бути пов’язаний з тим, що психологи називають генералізованим гальмуванням: коли люди лаються, вони ні про що не думають.

Перейти до вмісту