Ви тут:
здоров’я Суспільство 

31 травня — Всесвітній день без тютюну

28 травня біля Офісу Президента України відбувся брифінг, присвячений Всесвітньому дню без тютюну. Цьогорічною темою ВООЗ до Всесвітнього дня без тютюну є «Захист юнацтва від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання їх залученню до вживання тютюну та нікотину».

Всесвітній день без тютюну, запроваджений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, відзначається 31 травня щороку. Тема Всесвітнього дня без тютюну у 2020 році — «Захист юнацтва та молоді від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання їх вживанню тютюну та нікотину», повідомляють у ЦГЗ.

Згідно з даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія вбиває понад 8 мільйонів осіб у світі, з яких більше 1 мільйона не є курцями і помирають через хвороби, викликані вторинним тютюновим димом. Не меншої шкоди куріння завдає і економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України, або близько 90 млрд грн, внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальних виплат та лікування хвороб, викликаних курінням.

«ВООЗ закликає всі країни посилити контроль над тютюном шляхом кращого регулювання, що забезпечує повне виконання Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби проти тютюну. Ми вітаємо діалог, який триває в Україні щодо узгодження національного регулювання з Рамковою конвенцією ВООЗ щодо контролю над тютюном та регулюванням Європейського Союзу. Дуже важливо захистити людей, зокрема молодь від реклами та маркетингу тютюнових та нікотинових виробів. Ми заохочуємо всіх бути добре проінформованими та обізнаними про ризики для вживання тютюнових виробів, розповсюджувати перевірені докази та створювати покоління без тютюну», — сказав доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

«В Україні 85 000 смертей щороку пов’язані власне із курінням, і понад 14 000 – з впливом вторинного тютюнового диму. Аби зменшити можливість шкідливого впливу диму, варто збільшити кількість громадських місць, у яких буде повністю заборонено куріння, і така норма уже передбачена в законопроєкті 2813», — зазначив Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Під час події учасники наочно продемонстрували ключові маніпулятивні інструменти, якими молодь приваблюють до початку куріння. Один із багатьох прийомів — використання різнокольорових логотипів на сигаретних пачках, які ще більше спонукають до купівлі.

«Яскрава упаковка – це надважливий «канал комунікації» зі споживачем, від якого безпосередньо залежать продажі сигарет. Це беззаперечний факт, який доводять результати маркетингових досліджень. Саме тому тютюнова індустрія завжди використовувала упаковку як дієвий інструмент для реклами своєї продукції», — заявила виконавча директорка громадської організації «Життя» Лілія Олефір.

У свою чергу, парламентарі розказали про законодавчі ініціативи захисту здоров’я людей від шкоди тютюну, зокрема, про уже підписаний Президентом Закон № 466-IX (законопроєкт № 1210), який знизить цінову доступність електронних сигарет, сигарил та тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН) для дітей. А також про комплексний антитютюновий законопроєкт № 2813, який має нарешті заборонити продаж електронних сигарет та сигарет для нагрівання дітям.

«Курець й надалі матиме змогу купити собі сигарети, натомість тютюновим компаніям стане значно важче рекламувати смертельні тютюнові вироби, а молодь перестане бути мішенню для тютюнової індустрії. У законопроєкті № 2813 ми пропонуємо обмежити продаж усіх видів сигарет для осіб, які не досягли 21 року. Дослідження американських та європейських вчених показують, що для 95% відсотків курців перший досвід вживання сигарет відбувся саме у віці до 21 року», — сказала Лада Булах, народна депутатка України.

Анастасія Бонковська, лідерка Молодіжного антитютюнового руху, розповіла, як одна з тютюнових компаній продала сигарети IQOS її неповнолітній сестрі: «Ми разом із сестрою вирішили провести експеримент і замовили на її ім’я доставку сигарет HEETS. За півгодини кур’єр уже стояв під дверима, а коли передавав товар, навіть для формальності не спитав жодних документів. Тютюнові компанії використовують маніпуляції, аби підсадити молодь на тютюновий гачок».

Під час куріння так званих «легких» та ароматизованих сигарет курці, як правило, затягуються глибше. Відповідно, кількість шкідливих речовин та канцерогенів, які потрапляють до легень, є ще більшою. Крім того, в більшості «легких» сортів сигарет високий вміст смоли.

 

Перейти до вмісту