Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

В Україні вивчать думку батьків про дистанційне навчання

Офіс освітнього омбудсмена ініціював проведення опитування батьків школярів про навчання дітей під час карантину.

Про це йдеться у повідомленні освітнього омбудсмена Сергія Горбачова у Facebook.

Метою опитування є вивчення думки батьків про стан організації дистанційного навчання під час карантину, пише портал “Освіта”.

За словами освітнього омбудсмена, зараз спостерігається три основні тенденції організації дистанційного навчання школами — позитивний, формальний та негативний.

“Навчання під час карантину стало певним викликом для вчителів, батьків та учнів. Цей досвід є надзвичайно важливим для нас усіх, аби зрозуміти, що зараз відбувається в освіті та які висновки ми з цього досвіду зробимо. Зараз я спостерігаю три виразні тенденції, три варіанти організації дистанційного навчання на рівні закладу освіти”, – зазначає Горбачов.

До позитивного сценарію він відносить ситуацію, коли вчителі постійно перебувають на зв’язку з учнями, батьками, керівництвом школи, відстежують важливі новини щодо дистанційного навчання, сумлінно готуються до уроків на онлайн-платформах, не обмежуються «начиткою», а пропонують учням ретельно вибудувані завдання адекватного обсягу, перевіряють їх виконання, ведуть облік оцінок за період карантину.

Другий варіант — формальний. Ці вчителі, нібито, проводять дистанційне навчання. Але роблять вони це в формі закинутого у Viber переліку завдань (іноді – просто фотографії – написаного від руки аркушу з переліком параграфів та завдань). Виконання завдань або не перевіряється взагалі, або дуже вибірково. Обсяг завдань – величезний і не узгоджується з іншими предметами.

“Варіант третій – негативний, тобто відсутність навчання. Це відсутність бажання, зусиль та можливостей для організації навчання дітей під час карантину. Причин такого стану може бути декілька. Деякі вчителі під час карантину взагалі відмовляються працювати з дітьми, не роблять нічого, ігнорують вимоги батьків та керівництва школи, тут немає сенсу звертатися до професійної гідності таких педагогів”, – наголошує освітній омбудсмен.

За його словами, частина цих педагогів не володіє необхідними навичками для організації дистанційного навчання. У деяких педагогів відсутнє потрібне комп’ютерне обладнання та достатня швидкість інтернет з’єднання для проведення дистанційного навчання.

“Тому зараз нам надзвичайно важливо побачити стан організації дистанційного навчання саме очима батьків. Дуже просимо вас висловлюватися якомога відвертіше, аби ми могли зрозуміти, які проблеми виникли з навчанням під час карантину у батьків та дітей. Результати опитування будуть представлені на Антикризовому національному онлайн-EdCamp’i, а результати та пропозиції будуть надіслані до Міністерства освіти і науки України”, – повідомив Горбачов.

Він закликав батьків не боятись похвалити школу та вчителя, коли є за що, а також не боятись висловити обурення, якщо батьків не влаштовує якість дистанційної освіти у школі.

Перейти до вмісту