Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

В Україні лише за добу сталося 511 випадків загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах

Рятувальники нагадують, що легковажне ставлення, примножене на небезпечні для екосистем погодні умови, у більшості випадків може призвести до катастрофічних наслідків, зокрема, й загибелі людей. А те, що основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор — можна легко підтвердити вражаючими статистичними показниками.

Лише за минулу добу маємо 511 випадків загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах! З початку року маємо 16 634 випадки загорянь, що знищило 19 217 гектарів екосистем!

Так, 8 квітня о 17:44 на номер Служби “101” м. Берислава, що на Херсонщині, зателефонував чоловік, який проїжджаючи по дорозі, що веде до села Зміївка, побачив вдалині густий дим та полум’я з лівого боку від дороги. Черговий розрахунок 1-ї Державної пожежно-рятувальної частини одразу виїхав за вказаними координатами. По прибуттю встановлено що між селами Червоний Маяк та Зміївка на відкритій території горить суха трава та є загроза поширення пожежі на лісові насадження Бериславського лісництва, що знаходяться неподалік. Відділення приступило до гасіння пожежі підручними засобами. О 18:50 пожежу було локалізовано, а о 19:30 ліквідовано. На момент ліквідації площа пожежі становила приблизно 0,9 га.

Про це інформують в пресслужбі ДСНС

36 пожеж в екосистемах протягом останнього часу виникло на Закарпатті.

Зокрема, 8 квітня невідомий підпалив чагарники й бур’ян на краю поля в Ужгородському районі. І звідти вогонь поширився на Мукачівщину. О 17:40 очевидці зателефонували до Служби порятунку, і на місце події негайно виїхало відділення 17-ї державної пожежно-рятувальної частини з м. Мукачева. Ліквідувати пожежу бійцям ДСНС вдалося о 18:55. При цьому стихія встигла знищити суху траву та чагарники на площі 1,5 га.

Протягом 8 квітня підрозділи Головного управління ДСНС України у Миколаївській області 4 рази залучались до гасіння пожеж на відкритих територіях області. Горіла суха трава та очерет в Арбузинському, Братському районах та у м. Первомайськ. До гасіння пожеж загальною площею 12 га залучалось 4 одиниці пожежно-рятувальної техніки та 12 осіб особового складу ДСНС.

 Протягом 8 квітня рятувальники з підрозділів Полтавського гарнізону ДСНС України ліквідували 36 пожеж на відкритій території та 5 пожеж у лісових масивах.

Горіння зафіксовані у містах Лохвиця, Лубни, Миргород, Хорол, Кременчук, Полтава, Горішні Плавні селищах міського типу Козельщина, Котельва Кременчуцькому, Глобинському, Зіньківському, Котелевському, Пирятинському, Чутівському, Чорнухинському, Диканському, Хорольському, Полтавському, Гребінківському, Лубенському, Козельщинському, Новосанжарському та Лохвицькому районах. Внаслідок займань було знищено близько 123 га сухої рослинності та очерету, альтанку, покрівлю безгосподарчої будівлі, безгосподарчу будівлю, 5 погонних метрів електромережі, 0,5 тонни кукурудзяного силосу, пошкоджено покрівлю господарчої будівлі та велосипед. Вогнеборці врятували від знищення полум’ям 11 житлових будинків та 7 господарчих будівель, які були поряд з осередками пожеж.

Також, за минулу добу рятувальники разом з працівниками лісгоспів ліквідували 5 лісових пожеж у Кременчуцькому, Козельщинському та Полтавському районах. Внаслідок займань вогнем було знищено понад 5 га лісової підстилки та 3 га сухої рослинності.

Так, о 16:55 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про пожежу, що виникла на відкритій території поблизу с. Говтва Козельщинського району. Вогнеборці, які прибули на виклик, встановили, що горить суха рослинність на площі 3 га та лісова підстилка на площі 0,5 га лісового масиву Кобеляцького лісництва ДП «Полтавське лісове господарство». Пожежу було локалізовано о 21:50, а о 22:20 – ліквідовано. До гасіння залучалися 20 чоловік особового складу 7-го та 2-го державних пожежно-рятувальних постів, 10-ї та 15- ї державних пожежно-рятувальних частин та 5 одиниць техніки, також залучалися працівники та техніка Кобеляцького лісництва. Причина пожежі встановлюється.

Протягом доби, що минула, рятувальники Кіровоградщини 9 разів залучались на гасіння пожеж на відкритій території. Такі випадки стались у Новомиргородському, Олександрійському, Знам’янському, Світловодському, Благовіщенському, Кропивницькому, Олександрівському, Добровеличківському районах та м. Кропивницький. Загальна площа загорянь становить близько 0,4 га.

8 квітня о 16:40 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в лісі на території комунального підприємства «Лісовик» поблизу с. Понінка Полонського району, що на Хмельниччині.

Невідкладно до місця виклику було направлено два чергових відділення 17 Державної пожежно-рятувальної частини, місцеву пожежну команду та добровільну пожежну дружину с. Понінка, працівників Держлісгоспу та комунального підприємства «Лісовик», а також пристосовану техніку сільгосппідприємств.

Через пізнє виявлення і повідомлення про пожежу на час прибуття перших розрахунків вогонь поширився на 4.6 га. Спершу за допомогою автотракторної техніки було створено мінералізовану смугу, локалізувавши пожежу о 17:15, після чого було кинуто всі сили на її ліквідацію.

Вогнеборцям вдалося ліквідувати займання о 20:40. Всього до гасіння залучалося 22 вогнеборці ДСНС працівники лісового господарства, місцевої та добровільної пожежної охорони на 19 одиницях пожежної, спеціальної, землерийної та пристосованої  техніки, бочки для підвозу води та трактори з плугом.

Завдяки злагодженій роботі усіх пожежних підрозділів вдалося врятувати від знищення вогнем понад 300 га лісу.

Ймовірна причина виникнення пожежі – необережне поводження з вогнем, винуватець встановлюється.

Тож, зважаючи на загрозу виникнення загорянь під час підвищення температурних показників, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до населення з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Перейти до вмісту