Ви тут:
Медицина Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про безпечне та комфортне середовище для немовляти розповів лікар з Полтави

Народження дитини, безсумнівно, є найбільш радісною подією у житті кожної родини. Особливо хвилюючим цей період є для молодих батьків: сплеск позитивних емоцій, гормональні зміни в організмі жінки, що пов’язані з пологами, становлення нових соціальних ролей як матері та батька, певний момент невідомості.

“Всі ці особливості супроводжують молодих батьків протягом кількох перших місяців після народження дитини”, – розповідає завідувач відділення спільного перебування матері і дитини та неонатального догляду КП «Міський клінічний пологовий будинок ПОР» Ірина Шемедюк.

Перебуваючи в пологовому будинку, молоді матері зазвичай почуваються більш комфортно і впевнено, адже постійно поряд є персонал, який цілодобово підтримує, відповідає на всі питання, вчить необхідним навичкам, а за потреби надасть негайну медичну допомогу.

Опинившись удома, у жінок часто виникає страх не впоратись з покладеною на нею роллю, паніка при виникненні навіть незначних проблем у догляді. Тож при виписці з пологового будинку усіх матерів обов’язково інформують про загрозливі стани у новонародженого, при виявленні яких потрібно негайно звернутись до лікаря. Аби в подальшому матерям діяти правильно і швидко, не зайвим буде нагадати ці симптоми. До них належать знижена або підвищена збудливість дитини, блювота або діарея, поганий апетит, судоми, порушення дихання (часте або утруднене), гіпо- або гіпертермія, пупкова ранка червоніє або починає нагноюватись.

На жаль, відомі й випадки раптової смерті малюків без явної причини. Це трапляється досить рідко, але батьки обов’язково повинні знати і пам’ятати про цей стан. До факторів, які провокують такий синдром, відносять сон дитини на животі, паління матері або інших членів сім’ї, занадто м’яка основа ліжечка, зайве укутування і перегрівання дитини, підвищена або ж знижена кімнатна температура, анемія. 

Аби уникнути трагедії,слід дотримуватися простих порад. Годуйте дитину грудним молоком. Зробіть здоровий спосіб життя родини основним правилом поведінки в сім’ї. Вкладайте немовля спати в положенні на спині в окремому ліжку. Не тримайте у ліжечку немовляти м’які предмети та іграшки. Уникайте впливу на дитину тютюнового диму як під час її внутрішньоутробного розвитку, так і після народження. Не вкладайте дитину спати в одному ліжку з дорослими. Уникайте перегрівання дитини. Своєчасно вакцинуйте дитину.

Немовля часто плаче без причини. Брак сну та перевтома підвищують неадекватне сприйняття дорослими дитячого крику. Часто, намагаючись заспокоїти малюка, батьки починають інтенсивно заколисувати його або навіть трясти. Якщо голова малюка відкидається назад та вперед, струшування може стати травматичним. У такий спосіб можна спровокувати апное центрального генезу, набряк мозку, підвищення внутрішньочерепного тиску. В подальшому у дитини можуть спостерігатись поведінкові  розлади, труднощі з годуванням, зневоднення, дратівливість, судоми, зміна свідомості аж до коматозного стану. Тож, якщо батьки відчувають безпорадність та дратівливість на фоні виснаження при плачі дитини, їм обов’язково потрібно звернутись за професійною допомогою.

Більшість молодих родин ретельно готуються до появи немовляти в домі: купують необхідні предмети догляду, одяг,  дитячі меблі, різні прилади, що зроблять перші дні життя малюка комфортними та затишними. Проте далеко не всі приділяють достатньо уваги побутовій безпека. Правильна підготовка приміщення дозволяє уникнути безлічі проблем та загрозливих ситуацій протягом перших років життя. Одна з основ дитячої безпеки – передбачливість. Треба поглянути на свій будинок очима малюка, якому захочеться дослідити будь-який куток. Варто закріпити усі важкі та нестійкі предмети в полі доступу дитини, ізолювати доступ до електроживлення та шнурів побутової техніки.

Ми всі багато разів чули і відмінно знаємо правило: ліки, миючі засоби, побутова хімія та інші отруйні речовини повинні зберігатися в закритих ящиках або шафах і бути недоступними для дитини. Статистика безжальна. Саме отруєння побутовою хімією стоять на першому місці серед всіх нещасних випадків, що відбуваються з дітьми. Особливо часто це відбувається, якщо батьки зберігають побутову хімію в ємностях від харчових продуктів. Не слід лишати ці речовини в зоні доступу дітей.

Ще одна небезпека – вікна, балкони. Для забезпечення надійності досить поставити спеціальні обмежувачі на вікна та двері, не залишати малюка без нагляду на балконі.

Найнебезпечнішою зоною у всій квартирі є кухня. Аби запобігти виникненню опіків у дітей, не можна ставити гарячі страви на край столу; не вживайте гарячі страви та напої, коли дитина заходиться поряд з вами; готуйте їжу на дальній конфорці, відвернувши ручки посуду від краю плити; ретельно перемішуйте та перевіряйте їжу перед годуванням дитини. Будь-які рухливі ігри на кухні для малюка – абсолютне табу. Цих правил треба дотримуватися неухильно.

Народження дитини принесе молодій сім’ї багато змін, але створивши комфортні та безпечні умови малюку батьки зможуть забезпечити здорове щасливе дитинство та повноцінне життя.

Перейти до вмісту