Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Диканщині юрист БПД допоміг учаснику бойових дій скасувати відсотки та пеню за користування кредитом

Сьогодні кредитні спори з банківськими установами є надзвичайно поширеним явищем. Коли позичальники, в силу певних обставин, не в змозі виконати умови договору – банки, як правило, не йдуть на поступки, а навпаки намагаються отримати від позичальника якомога більше коштів, у вигляді відсотків, комісій, пені, інфляції, 3 % річних. Однак громадянам не слід впадати в паніку, навпаки потрібно відстоювати власну позицію.

Про це повідомили у Полтавському центрі БПД.

Прикладом позитивного вирішення справи на користь громадянина у кредитному спорі з банком є історія жителя Диканщини.
У січні 2020 року до відділу «Диканське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся місцевий мешканець, який має статус учасника бойових дій.

Чоловік розповів, що органи державної виконавчої служби повідомили, що стосовно нього відкрито виконавче провадження на підставі рішення суду, згідно якого з громадянина на користь банку було стягнуто, з врахуванням судових витрат, кошти на загальну суму 39 487,00 грн. При цьому жодних документів по справі клієнт не отримував, оскільки перебував на роботі в іншій області і про судовий розгляд повідомлений не був.

Представляти інтереси чоловіка уповноважили заступницю начальника відділу «Диканське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Людмилу Маценко.

Фахівчиня ознайомилася з матеріалами судової справи та підготувала необхідні процесуальні документи для оскарження рішення суду в апеляційному порядку.

Постановою Полтавського апеляційного суду від 01.04.2020 року у справі № 529/1227/18 апеляційну скаргу було задоволено частково та скасовано рішення суду першої інстанції в частині стягнення з відповідача на користь банку відсотків, штрафу та пені.
Судді погодилися з позицією апелянта, що витяг з умов та правил надання банківських послуг, який міститься в матеріалах даної справи не визнається відповідачем та не містить його підпису, а відтак не може розцінюватися як частина кредитного договору, укладеного між сторонами шляхом підписання заяви, а роздруківка із сайту позивача не може вважатися належним доказом, оскільки цей доказ повністю залежить від волевиявлення і дій однієї сторони (банку), яка може вносити і вносить відповідні зміни в умови та правила споживчого кредитування.

Крім того, судом першої інстанції при ухваленні рішення не було враховано заборони подвійної цивільно-правової відповідальності за одне і те саме порушення у вигляді штрафу і пені, які є одним видом цивільно-правової відповідальності, а тому їх одночасне застосування за одне й те саме порушення – строків виконання грошових зобов`язань за кредитним договором свідчить про недотримання положень, закріплених у ст. 61 Конституції України.

Результатом апеляційного перегляду стало те, що сума, яка підлягає стягненню з відповідача, з врахуванням судових витрат, була зменшена на 24 578,00 грн.

Тож завдяки кваліфікованим діям фахівчині системи безоплатної правової допомоги було не допущено стягнення з учасника бойових дій заборгованості за кредитним договором у необґрунтовано завищеному розмірі.

Маєте питання правового характеру, звертайтеся до Диканського бюро правової допомоги за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), номер телефону (05351) 9-73-53.
Нагадуємо, що кожен може отримати безоплатну правову допомогу, звернувшись до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
 написавши на нашу електронну пошту: [email protected]
 зателефонувавши на номери: (0532) 56-02-88;
(050) 561-77-46; (068) 502-26-54.
Необхідні документи також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул.Європейська, 37/40.

Перейти до вмісту