Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Мінціфри створює мапу порушників обсервації та самоізоляції

Міністерство цифрової трансформації на основі Big Data від операторів мобільного зв’язку, Київстар, Водафон-Україна та Лайфселл, створює мапу, якою можуть користуватись РНБО та МОЗ. Мапа демонструє, чи дотримуються абоненти, що повернулись із країн з пандемією, починаючи з 17 березня, умов обов’язкової самоізоляції. Мета створення мапи – оптимізація дій держави щодо запобігання пандемії коронавірусу в Україні. Дані від операторів не містять персональної інформації про абонентів.

Про це повідомили у пресслужбі міністерства

Усі країни, де вирує пандемія, використовують сучасні технології для боротьби із розповсюдженням коронавірусу. Україна – не виняток. Один із інструментів, що дозволяє оцінити загальну картину із дотримання громадянами, що знаходяться у групі ризику, умов обов’язкової самоізоляції – аналіз Big Data від операторів мобільного зв’язку.

Мінцифри звернулося до операторів мобільного зв’язку з проханням надати дані без персональної інформації про абонентів, що повернулися з роумінгу з низки країн з пандемією, починаючи з 17 березня.

Мінцифри отримує від операторів мобільного зв’язку Big Data про більш, ніж пів мільйона людей. На основі цих даних створюється мапа, якою можуть користуватись РНБО та МОЗ.

Питання захисту персональних даних абонентів – принципове для Уряду і, для операторів. Отже, дані від мобільних операторів, що отримує Мінцифри для аналізу, не містять жодної персональної інформації про абонентів. Отримується тільки інформація про:

  • кількість осіб у населеному пункті, що повернулися з-за кордону
  • країни та канал повернення
  • кількість, яка не дотримується карантину (понад 20% днів з моменту повернення з-за кордону)
  • сумарну кількість інших людей, з якими контактували порушники

На основі даних від операторів держава не може:

  • визначити конкретних осіб, які порушують режим обов’язкової самоізоляції
  • слідкувати за будь-яким абонентом

Що саме відображено на мапі?

За допомогою аналізу великого обсягу даних були визначені населені пункти, у яких мешкають люди, що повернулись із-за кордону та найменше дотримувались режиму обов’язкової самоізоляції протягом 14 днів після приїзду. При поверненні в Україну вони надають добровільну згоду на дотримання спеціального режиму.

Жовтогарячий – 50-200 людей не дотримувались взятих на себе зобов’язань. Червоний – більше 200. При цьому у великих містах беруться дані на площі 500 на 500 метрів.

Як держава може використовувати мапу?

  • оцінювати рівень дотримання режиму самоізоляції особами, що мають високий ризик бути носіями COVID-19 у різних містах.
  • оптимізувати розміщення ресурсів у тих регіонах, де найгірший рівень дотримання.
  • ефективно планувати заходи із безпеки та захисту здоров’я громадян.

Яка користь для громадян?

Завдяки мапі, громадяни можуть оцінити ступінь ризику небезпеки у своєму регіоні. І беручи до уваги таку наочну інформацію, більш ретельно дотримуватись умов загального карантину.

Перейти до вмісту