Ви тут:
Полтавщина Спорт Суспільство 

Колишній суперник «Ворскли» на межі ліквідації

Бельгійський «Стандард» може втратити професійний статус.

Як повідомляє Nieuws Blad, ще на початку квітня «Стандард» разом з ще шістьма іншими клубами елітного і другого дивізіону чемпіонату Бельгії відмовили в ліцензії на наступний сезон. Якщо клубу не вдасться виграти апеляцію, він буде позбавлений професійного статусу.

Президент «Стандарда» Бруно Венанці сподівається, що йому разом з хавбеком дортмундської Боруссії Аксель Вітсель вдасться умовити півзахисника Шаньдун Лунен Маруана Феллаїні інвестувати в клуб.

Як і Вітсель, Феллаїні раніше грав за «Стандард». Він провів два роки в академії клубу і ще два – в першій команді.

На даний момент льежцям потрібно переконати суд в тому, що Венанці зуміє до 30 червня зібрати необхідну суму в розмірі 12 мільйонів євро.
Королівський «Стандард» з Льєжа (фр. Royal Standard de Liège), або просто Стандард Льєж (фр. Standard de Liège) — професійний бельгійський футбольний клуб з міста Льєж.
Заснований у 1898 році. Засновники клубу, група студентів, взяла своїй команді таку назву, як у популярної у той час французької команди «Стандард де Париж».

Розквіту клуб досягнув у середині 20 сторіччя (1950-ті—1980-ті). Саме у цей час «Стандард» склав серйозну конкуренцію «Брюгге» та «Андерлехту» у боротьбі за чемпіонство. У цей час команда здобула більшість своїх нагород (4 Кубки Бельгії (з п’яти) та 8 перемог у чемпіонаті (з дев’яти)). 1982 рік ознаменувався найвищим досягненням «Стандарда» у Європі: фіналіст Кубка володарів Кубків. Команда вибила з турніру «Порту» та тбіліське «Динамо», але у фіналі програла каталонській «Барселоні» 2:1.

У 1984 році у бельгійському чемпіонаті виявляється факт договірних матчів, у яких брало участь керівництво «Стандарда». Команда отримала жорсткі санкції, а найсильніших гравців команди дискваліфікували. Лише на початку 90-х команда отямилася від такого покарання, і у 1993 році стала віце-чемпіоном Бельгії.

За підсумками сезону 2007—2008 команда зайняла перше місце і вийшла до третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів 2008—2009, де її опонентом став «Ліверпуль». «Стандард» програв ґранду англійської Прем’єр-Ліги з мінімальним рахунком і вийшов до першого раунду Кубка УЄФА, де здолав іншого представника АПЛ — «Евертон», і вийшов до групового етапу.
У сезоні 2011—12 бельгійці в рамках групового турніру Ліги Європи двічі зіграли з полтавцями – 0:0 та 3:1.

Перейти до вмісту