Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

До України прибув літак з Китаю із медичним вантажем

До Міжнародного аеропорту «Бориспіль» прибув літак з Китаю, який доправив 400 тисяч респіраторів та 50 тисяч захисних щитків для українських лікарів. Це останній рейс з «повітряного мосту», який організував Офіс Президента для забезпечення потреб України в засобах індивідуального захисту та медикаментах. Надалі постачанням усього необхідного займатимуться в Міністерстві охорони здоров’я.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента, секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко, йдеться на офіційному сайті Президента.

«Загалом було відправлено понад 25 літаків, які привезли вантажі для України», – сказав заступник керівника Офісу Глави держави після приземлення борту.

За словами Кирила Тимошенка, це, зокрема, вантажі, які закуповував Офіс Президента за кошти благодійних фондів.

«Це засоби захисту для наших лікарів. Вони відразу доставляються, і сьогодні будуть доставлені до регіонів України. Це респіратори, захисні окуляри тощо», – зазначив він.

Також цими рейсами доправляли вантажі, які закуповує бізнес як гуманітарну допомогу регіонам, де він базується. Крім того, згадані літаки привозили комерційні вантажі. 

«Ми дали змогу комерційним організаціям, насамперед мережам аптек та ритейлерам, привозити вантажі. Найперше, це звичайні маски для населення. Саме ці літаки, перельоти з Китаю до України, оплачують комерційні організації», – сказав Кирило Тимошенко.

За його словами, ця ініціатива допомогла знизити вартість масок в аптеках, де ще місяць тому вони коштували 20-25 гривень.

«Тому що було мало масок на ринку України, і вироблялось їх мало, незважаючи на те, що наші підприємства завантажені на повну. Щойно ми дозволили комерційним організаціям привозити свої вантажі, ціна відразу почала знижуватися, тому що набагато більше масок почало з’являтися в аптеках», – наголосив Кирило Тимошенко.

Він повідомив, що Офіс Президента вже виконав головне завдання – побороти кризу з недостатньою кількістю засобів захисту в українських лікарнях. Надалі всіма закупівлями займатимуться в Міністерстві охорони здоров’я.

«Завданням Офісу Президента було побороти цю кризу. Саме тому ми кажемо, що це останній рейс, який курувався Офісом Президента. Надалі вже Міністерство охорони здоров’я та його структури, державні підприємства, проводитимуть закупівлі засобів захисту та іншого обладнання, яке необхідне для лікарень», –  наголосив Кирило Тимошенко.

Він зазначив, що в Китаї та Південній Кореї закуповували, зокрема, ПЛР-тести, поки в Україні не налагодили власне виробництво цих систем.

Заступник керівника Офісу Президента анонсував оприлюднення на наступному тижні детального звіту щодо роботи благодійних фондів, у якому буде продемонстровано, на що витрачалися гроші. Адже серед видатків не лише закупівля засобів захисту, а й ремонт апаратів ШВЛ, які є в Україні.

  Фото Офіс Президента

 

Перейти до вмісту