Ви тут:
здоров’я Суспільство Україна 

Без належного миття рук маски і рукавички не захищають, – Супрун

Про це йдеться у пості екс-міністри охорони здоров’я Уляни Супрун.

“Часто помічаю, що люди навіть в час пандемії COVID-19 ігнорують базові, але критично важливі рекомендації щодо миття рук. Натомість повністю покладаються на маску та вважають, що вона магічним чином захищає від вірусу. Тому начебто руки мити необов’язково. Ще раз наголошую, маска — це не панацея. Вона діє лише коли нею правильно користуватися, а також не захистить від вірусу, особливо, якщо брудними руками торкатися свого обличчя або тієї ж маски”. – йдеться у повідомленні Супрун.

Зараз ретельно і часто мити руки дуже важливо, і потрібно звикати до цієї звички вже, адже вірус одразу ж не зникне разом із завершенням карантинних заходів.

Для багатьох людей нагадування про миття рук видається смішним чи навіть образливим, а в цей період дуже набридливим. Мовляв, без порад і нагадувань всі знають як мити руки і коли потрібно це робити. Але часто це далеко від реальності, бо помітно як у баченні багатьох людей зміщені акценти на дієвість масок, натомість з фокуса випадає важливість і ефективність миття рук. Навіть попри набридливі нагадування повсюди.

Інший спосіб, яким користуються багато людей для захисту від вірусу, — це регулярне носіння одноразових рукавичок.

Чому носити рукавички може бути небезпечно:

Вони можуть створювати хибне відчуття безпеки та ілюзію чистоти, а тому збільшують ймовірність ігнорування інших важливих заходів, особливо, миття рук.

При тривалому носінні рукавичок, без частої зміни і миття рук, бактерії на шкірі швидко розмножуються завдяки теплому вологому середовищу, адже в рукавичках руки більше пітніють. Якщо рукавички рвуться або знімаються неправильно, існує ризик, що всі патогенні мікроорганізми, які накопичилися на них, опиняться на руках або ж поверхнях.

Під час носіння рукавичок важливо пам’ятати про поняття перехресного забруднення (англ. cross-contamination).

Уявіть ситуацію: ви одягаєте рукавички виходячи з дому, в них натискаєте кнопки у ліфті, відчиняєте двері у під’їзді, заходите у супермаркет, торкаєтеся там продуктів та різних поверхонь, а потім тими ж рукавичками торкаєтеся свого одягу, телефону чи гаманця, сідаєте в авто і так далі. Лише по приходу додому, ви можете зняти рукавички безпечно і помити руки.

За цей час на них накопичується безліч мікроорганізмів, які дуже легко перенести на все, до чого ви торкаєтеся. І навіть до свого обличчя. Саме тому у більшості рекомендацій ви не знайдете беззаперечну пораду носити рукавички (якщо ви не медичний працівник). А здебільшого — ретельно і часто мити руки.

Перейти до вмісту