Ви тут:
Суспільство ТОП-новина 

26 квітня – День Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року страшна техногенна катастрофа, спричинена вибухом на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, за лічені хвилини перетворила частину квітучого українського Полісся на зону відчуження.

Чорнобильська техногенно-екологічна катастрофа – це не тільки трагедія, яка сколихнула весь світ. Це також історія про мужніх людей – пожежників, працівників ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, науковців, медиків, – які ціною власного життя і здоров’я взяли контроль над ядерною небезпекою, врятували людство від великої біди.

Багато з них пішли у вічність, залишивши по собі гострий біль втрати. Світла їм пам’ять і вдячність.

Ми безмежно вдячні героям-чорнобильцям, які сьогодні поряд з нами. Пишаємося вашою мужністю, активною громадянською позицією, вірністю обов’язку, готовністю до самопожертвування в ім’я інших людей.

Шановні земляки! Пам’ятаймо про подвиг ліквідаторів, а також про гіркі уроки Чорнобиля: загиблих, підірване здоров’я людей, забруднені радіацією території. Бережімо довкілля! Оточимо турботою кожного ліквідатора аварії на ЧАЕС, кожну чорнобильську родину!

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький

Ця трагедія не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я людей, їхній побут і важким тягарем лягла на плечі українського народу.

Проте, смертельні промені радіації виявилися безсилими перед героїзмом і самовідданістю тих чоловіків і жінок, які протистояли ядерній стихії в Чорнобилі.

Ми всі в неоплатному боргу перед пожежниками, рятувальниками, медичними працівниками, військовослужбовцями, інженерами,  будівельниками, – які захистили теперішні й прийдешні покоління від радіаційного лиха. Із нестихаючим болем у серцях схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто пішов у вічність, приборкуючи «мирний атом».

У 1986- 1991 роки участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС взяли понад 300 співробітників пожежної охорони Полтавської області, 7 тисяч військовозобов’язаних, 500 медичних працівників. Всього у подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС взяли участь близько 30 тис. осіб з Полтавщини.

Майже всі ліквідатори, які звільнилися зі служби, внаслідок руйнівної дії радіації є інвалідами, багато вже тих, хто пішов з життя.

Нехай чорнобильські дзвони озвуться в наших душах жалем, милосердям та співчуттям. Ми завжди будемо пам’ятати Чорнобиль та маємо зробити все для того, щоб на долю людства ніколи не випало таких випробувань.

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов

Перейти до вмісту