Ви тут:
Суспільство 

12 квітня в Україні відзначають Вербну неділю

Вербна неділя – свято входу Господнього в Єрусалим.

Священний Синод Православної церкви України ухвалив рішення про додаткові заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу на час свята входу Господнього в Єрусалим (Вербної неділі), Страсної седмиці, Великодня та Великодньої седмиці.

ПЦУ рекомендує:

  • враховуючи заборону масових релігійних заходів – звичайні спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території не проводити, щоб не допускати скупчення людей;
  • дозволити мирянам у день свята після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах окропити все святою водою;
  • під час богослужінь у храмі мають бути присутні священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб;
  • у позабогослужбовий час не відмовляти мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, у їх задоволенні.

У зв’язку з пандемією Церкви проводять Богослужіння без присутності віруючих. Трансляції можна подивитися на телеканалах або ж на сторінках Церков на Facebook і на YouTube-каналах.

Історія свята

Згідно з переказами, цього дня Ісус відвідав Єрусалим, а місцеві жителі зустрічали його, коли він в’їжджав у місто на ослі, вистилаючи дорогу пальмовими гілками і викрикуючи “Осанна!”. Таким чином, Ісуса народ визнав Месією, а також це подія – символ входу сина людського до Раю. Саме Вербна неділя, як свято, вважається одним з найстаріших. Про нього можна знайти згадки ще в 3 столітті. Тоді свято мало іншу назву – Квітна неділя. Але з часом, коли воно почало перетинатися вже з народними традиціями, то назву отримало на честь того, що приблизно в цей час починали розпускатися пухнасті сережки. Так ми і отримали Вербну неділю.

Церковні традиції

Звичайно, в цей день проводиться богослужіння. Але в Вербну неділю воно особливе – люди повинні були взяти з собою гілочки верби. Це робиться в честь того, що Ісус увійшов у Єрусалим. І кожен, хто прийшов до церкви в цей день, повинен простояти до кінця богослужіння із запаленою свічкою.

А, мабуть, найголовніша традиція цього свята також пов’язана саме з вербними гілочками. Люди обов’язково намагалися їх освятити в церкві. Зазвичай священики роблять це вже в кінці самого богослужіння, після того, як буде прочитано Євангеліє. Саме ці гілочки і символізують перемогу життя над смертю, тому бажаючих освятити їх зазвичай дуже багато.До речі, викидати ці гілочки ні в якому разі не можна, коли вони зовсім зів’януть їх прийнято спалювати.

Народні традиції

Народні та церковні традиції Вербної неділі все-таки перетинаються, але деякі важливі відмінності існують.

Наприклад, люди намагалися ще в Лазарову суботу на світанку добути гілочки верби. Їм вдавалося знайти молоді дерева і зрізали їх. Але не можна було робити це біля кладовища і чіпати дерева, у яких були дупла. А гілки, які встигли освятити ставили вдома, як прикрасу. Вважалося, що вони будуть оберігати будинок і всіх, хто в ньому живе.Крім цього, народ любив і веселитися в Вербну неділю, але не дуже шумно і голосно. Головною подією після церкви на свято був великий базар, де продавали все, що завгодно, починаючи від уже обрізаних гілок і закінчуючи різними дрібничками. Працювати і прибирати в будинку було суворо заборонено, тому люди намагалися закінчити всі справи хоча б за день до самого торжества.

Прикмети на Вербну неділю

  • Якщо на Вербну неділю йде дощ -Варто чекати хорошого врожаю
  • Вдариш по тілу гілочкою верби — буде міцне здоров’я весь рік
  • З’їсти «котик» свяченої верби — вирішиться важлива справа
  • На Вербну неділю варто подумати про дорогу людину — вона і прийде в гості
  • Посадиш кімнатну рослину на Вербну неділю — прийде багатство в будинок
Перейти до вмісту