Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

11 квітня – День визволення в’язнів нацистських концтаборів

Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

Метою Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів є збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

 “Світла пам’ять загиблим в’язням. Шана тим, хто вижив і сьгодні поряд із нами”, – звернувся до полтавців голова Полтавської обласої ради Олександр Біленький.

Шановні земляки!

Цього дня, за ініціативою ООН, світова спільнота вшановує пам’ять в’язнів нацистських концтаборів, які в роки Другої світової війни пройшли пекло гітлерівських фабрик смерті.

Прикладом мужності, незламності духу та людської гідності стали для нас мільйони людей різних національностей, на долю яких випали важкі випробування пекельною неволею. Серед них було чимало українців, які, витримавши фізичні та моральні знущання, не змирилися з роллю рабів нацизму.

Світла пам’ять загиблим в’язням. Шана тим, хто вижив і сьгодні поряд із нами.

Нехай страшні сторінки минулого стануть пересторогою сучасникам!

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький
Перейти до вмісту