Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство 

У Полтаві очільник поліції області нагородив 10-річного хлопчика і двох чоловіків за порятунок дитини

У Полтаві очільник поліції області нагородив 10-річного хлопчика і двох чоловіків за порятунок дитини

18 березня під час наради у Головному управлінні поліції області Іван Вигівський вручив Подяки і цінні подарунки 10-річному Сашкові, Олександру Андросову та Андрію Попову. Полтавці врятували життя 8-річному Михайлу, який впав у ставок на вулиці Нижньомлинській.

Про це повідомляє ГУ НП у Полтавській області. 

Діти гуляли біля ставка. Молодший Михайло намагався закинути у воду шматок риболовецької сітки, знайденої на іншому боці водойми, послизнувся і впав у каламутну воду. Сашко роздумував, що робити не більше 30 секунд. Найперше, що спало на думку – сам не витягну, потрібно покликати дорослих. І побіг до автомобільної дороги, що за метрів 100 від місця, де стався нещасний випадок. 

Допомога не забарилася. Андрій та Олександр тільки-но повернулися до Полтави з відрядження. Олександр Андросов пригадує, що неподалік «Співочого поля ім. Марусі Чурай» побачили хлопчину, який рухався узбіччям та сильно розмахував руками. Коли зупинилися, почули від дитини: «Друг у ставку! Тоне».

Андрій Попов упевнений, що це – доля. Вони з товаришем десь на початку 16-ї повернулися до міста з Харкова. 

“Зазвичай я їхав додому іншою дорогою. А тут друг каже – повертай праворуч”, – наголошує чоловік.

Андрій згадує як кинули машину посеред дороги з увімкненою аварійкою та побігли туди, куди вказав Сашко. Так поспішали, що навіть мобільники у салоні залишили. Підбігли до водойми, але дитини на поверхні води не побачили.

“Побачив як хлопчик спливає. Не роздумуючи, почав дорогою роздягатися і стрибнув у воду. Витягнути дитину було дуже складно. Плити, що вздовж берега, надто слизькі – поросли мохом”, – розповідає Олександр Андросов.

Тут прийшов на допомогу Андрій. Чоловік пірнув у ставок прямо в одязі. Каже – думав тільки про життя дитини. Полтавець уточнив:

“Саша не міг його до мене підштовхнути, бо в нього не було на що спертися. За ним стрибнув я. Підштовхнув Сашу, а він – дитину. Потім вони обидва опинилися на землі”

Далі чоловіки зі знанням справи провели реанімаційні заходи. Олександр каже, що неодноразово доводилося проходити курси з домедичної допомоги. 

Коли хлопчик знову почав дихати і навіть назвав своє ім’я, рятівники видихнули з полегшенням. Викликали швидку телефоном, який попросили в юнаків, що проходили неподалік. Швидка прибула за 2 хвилини.

Про пригоди сина мати дізналася від медиків і поліції. На щастя, завдяки вчасній і правильній допомозі хлопчик відбувся стресом. Нині він почувається добре і запевняє, що відтепер буде дуже обережним. Як власне і Сашко, який не на жарт злякався за життя друга.

Ірина Москаленко, керівниця відділу ювенальної превенції поліції області, рекомендує під час вимушеного карантину приділити значну увагу плануванню дозвілля дітей. І ця життєва історія – яскравий приклад того, що може статися, якщо ігнорувати елементарні правила безпеки.

 

Перейти до вмісту