Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Сьогодні це шашлики біля річки, а завтра це смерть, – звернення Шамоти до полтавців

Сьогодні це шашлики біля річки, а завтра це смерть, – звернення Шамоти до полтавців

Секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота звернувся до полтавців із закликом дотримання карантину та самоізоляції.

“Сьогодні в мене немає добрих слів, тож добре, що дібрав не найгірших”, – йдеться у передмові до звернення.

“Кожен з нас має запитати сам себе, що я зробив для боротьби з коронавірусом.  Чи були ми вчора в парку, чи гуляли з дітьми, чи виходили на вулицю без потреби? Багато з вас відповість на це питання ствердно. Але повірте, ми, поки що, не відчули всієї сили тої трагедії, яка може розгорнутися якщо ми будемо недбало відноситись до самоізоляції, нехтувати елементарними правилами. Від кожного з нас залежить чи миємо ми руки, чи виходимо без потреби на вулицю, чи жаримо шашлики у вихідний день біля річки, парку, лісі. Повірте, сьогодні це шашлики, а завтра це гроби, це смерть наших з вами близьких. Я прошу вас – схаменіться! Ми почали дезінфекцію зупинок громадського транспорту, почали дезінфекцію під’їздів, Ми продовжуємо інформування людей у дворах. Але без вашої допомоги, без вашого самосвідомого усунення від громадського життя – все це буде марно. І завтра отримаємо не десятки, а тисячі хворих, яких лікарі, просто фізично, не зможуть вилікувати. Від нас з вами зараз залежить ступінь і швидкість розповсюдження”, – сказав Олександр Шамота.

Та зазначив:

– Ми намагалися по-хорошому. Ми пробували доступно. Старалися ясно. По-доброму, ясно і доступно пояснити кожному, що небезпека, яку несе COVID-19 – це не просто десь там в Китаї, десь там в Італії чи ще десь там.

Це понад 200 країн уражених вірусом і цей список збільшується щодня. Це сотні тисяч людських життів, багато з яких невдалося врятувати тільки через брак рук, брак обладнання, нестачу ресурсу. Ці всі нестачі виникли тільки через безвідповідальне ставлення людей до свого здоров’я і здоров’я близьких, відсутність соціальної відповідальності.

Раптові багатотисячні спалахи захворюваності вибивають з рейок будь-яку навіть найпотужнішу медичну систему, будь-яку найпотужнішу економіку. Небезпека цього вірусу саме в масовості. І запобігти цьому можна тільки виховавши у самих собі відповідальне ставлення до свого життя і здоров’я людей навколо.

У США розгортають польові госпіталі та морги, перетворили на морг одну з найбільших льодових арен Іспанії. Те, що нам до сих пір вдається стримувати вірус превентивними засобами – це цілодобова робота сотень людей у Полтаві. Але жодна профілактика не допоможе, якщо люди й далі таскатимуть дітей по майданчиках, лазитимуть по парках і лісах з шашликами. І всі зусилля будуть марними.

Перейти до вмісту