Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Пішов з життя викладач УМСА

Пішов з життя викладач УМСА

10 березня на 68-у році життя пішов з життя науковець, педагог і вчитель декількох поколінь лікарів, доцент кафедри медичної біології Української медичної стоматологічної академії, кандидат біологічних наук Валентин Олексійович Пілюгін.

Про це йдеться у повідомленні Української медичної стоматологічної академії у Facebook.

Закінчивши біологічний факультет Харківського державного університету ім. М. Горького в 1975 році, розпочав педагогічну діяльність вчителем хімії та біології у середній школі села Лазірки Оржицького району. Всі п’ять років роботи вчителем В.О. Пілюгіна не залишало бажання продовжити наукову роботу та пошукові дослідження, які були розпочаті під час навчання у виші. Саме в селі Лазірки він зустрів свою дружину, з якою прожив все життя.

На кафедрубіології В.О.Пілюгін прийшов працювати асистентом у листопаді 1980 року. У 1988 році захистив кандидатську дисертацію «Антиагрегаційна активність стінки аорти людини та її вікові зміни». У жовтні 1992 року йомуприсвоєно вчене звання доцента кафедри медичної біології, паразитології та генетики.

Понад 15 років В.О.Пілюгін керував на кафедрі студентським науковим гуртком, основним напрямком досліджень якого було вивчення генетичної структури полтавської популяції людей за генами, що визначають групи крові, встановлювалися асоціації з окремими інфекційними (гострими вірусними інфекціями та бактеріозами органів травлення та дихання, сальмонельозом) та неінфекційними захворюваннями (кардіологічними та серцево-судинними). Під керівництвом Валентина Олексійовича студенти брали активну участь у науковій роботі кафедри та виступали з доповідями на студентських наукових конференціях. Понад 20 років був відповідальним за організацію та підготовку студентів до олімпіади з медичної біології, працював з обдарованою молоддю, і його учні неодноразово отримували призові місця на республіканських олімпіадах.

З 1987 по 2004 роки В.О.Пілюгін виконував обов’язки начальника громадських формувань академії (з 1999 року – начальник штабу громадських формувань УМСА з охорони порядку).

Валентин Олексійович постійно працював над розробкою методичних матеріалів кафедри, читав багато лекцій, є співавтором підручника «Сучасні проблеми молекулярної біології» та 27 навчальних посібників, автором 190 наукових праць.

 

 

 

ФОТО: РБК-Украина

Перейти до вмісту