Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Партисипація та Інформація: у Полтаві стартував брейн-ринг за участі переможців Бюджетів участі

Партисипація та Інформація: у Полтаві стартував брейн-ринг за участі переможців Бюджетів участі

У виставковій залі Полтавського МБК стартувала пізнавально-інтелектуальна гра “Брейн-ринг”, який присвятили тематиці громадського бюджету участі. У ній беруть участь близько 250 учасників. Серед них, як переможці обласного та шкільного бюджетів участі, так і активні їх учасники, автори конкурсних проектів.

На переможців брейн-рингу чекають подарунки-сюрприз. Зокрема, один із них, як поділився голова Полтавської облради Олександр Біленький, – це айфон. Його розіграють серед 21 учасника Шкільного бюджету участі, який пройшов навчання щодо підготовки конкурсних проектів в “Ерудиті”.

“Сьогодні ми зібрали кращих представників громад, які отримали перемогу у бюджетах участі. Тут відображені ініціативи людей на місцях. Ми сподіваємось, що і на наступний рік, і ради інших каденцій, будуть підтримувати такі громадські ініціативи. Віра в те, що людина зможе змінити бюджет сама, за рахунок ініціативи у своїй громаді, це пряма демократія у дії. Тому ми всіляко будемо підтримувати прагнення людей змінити своє життя на краще у тих населених пунктах, де вони проживають”, – сказав Олександр Біленький.

“Чесно кажучи, я по-доброму заздрю нинішнім дітям. На відміну від мого дитинства, юності, вони мають можливість реалізувати свої ідеї. Спочатку ми планували на шкільний бюджет участі 1 млн грн. Проте надійшло багато заявок, які, до того ж, значно цікавіші й оригінальніші за ідеї дорослих. Вирішили, що мало буде 1 млн грн, тому зібрали експертну раду і вирішили – 2 млн грн. А коли сіли, порахували, то побачили, що багато голосів взяли міста, але через коефіцієнт рейтингу вонги не потрапляють до переможців. Тому ми вирішили виділити ще додати до 1 млн грн для міст обласного значення”, – сказав заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко.

Загалом, на шкільний бюджет участі передбачено 2,9 млн грн. За відповідне рішення депутати голосуватимуть на позачерговій сесії Полтавської обласної ради у березні.

За підсумками ж сьогоднішньої гри визначать три команди-переможниці та найактивніших учасників.

“Команди формувалися вибірково з усіх переможців бюджетів участі. Також додали активних учасників. Ми намагалися у кожній команді, щоб було по три дорослих учасники та троє дітей. Загалом, у громадському Бюджеті участі Полтавської області 2019 року – 72 переможці, у Шкільному громадському бюджеті – 62. Найбільш активним є Гадяцький район”, – відзначила заступник начальника відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту Полтавської облради Олеся Дроботенко.

Учениця 9 класу Полтавського ліцею №3 Марія Сипміченко, яка є автором проекту Luceum Develapment Space на Шкільний бюджет участі, розповіла, що при його розробці у них склалася креативна та дружня командна робота. Діти вирішили реалізувати ідею щодо створення кімнати для саморозвитку.

“Це кабінет, де ми могли б самі вчитися, а старшокласники могли б проводити заняття для молодших школярів. Ми також хотіли організувати курси для відеомонтажу та влаштувати тут бібліотеку сучасної літератури. В цій кімнаті можна було б проводити майстеркласи, лекції на різні теми. Наприклад, про медіаграмотність, ефективне часове планування. Ми загорілися цією ідеєю і подали її на конкурс Шкільного бюджету участі. Отримали досить багато голосів підтримки”, – розповіла Марія Сипміченко.

До речі, вартість реалізації дитячих проектів від 30 тис грн до 100 тис. грн, а дорослі – від 100 тис. грн до 200 тис. грн з обласного бюджету. Стільки ж коштів для їх реалізації має виділити місцевий бюджет (місто, район, ОТГ). Проекти мають реалізувати до кінця 2020 року.


Перейти до вмісту