Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Нова модель фінансування охорони здоров’я ефективна в умовах необхідності реагування на пандемію коронавірусу, – НСЗУ

Нова модель фінансування охорони здоров’я ефективна в умовах необхідності реагування на пандемію коронавірусу, – НСЗУ

Президент і новий Кабінет міністрів підтримують розгортання другого етапу медичної реформи. Саме у час криз слід вибудовувати нові системи, а не рятувати безнадійно застарілі. Нова модель фінансування системи охорони здоров’я, завдяки прогнозованості, ефективному та прозорому розподілу коштів, ідеально підходить для швидкого реагування в ситуації з поширенням коронавірусу.

Згідно із Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» 1 квітня 2020 року стартує другий етап медичної реформи. Програма медичних гарантій – перелік безоплатних медичних послуг – запрацює у повному обсязі. Це шлях до забезпечення конституційного права громадян на безоплатну медичну допомогу від держави, повідомляють у Нацслужбі здоров’я.

Вже понад 90 % українських лікарів зареєструвалися в електронній системі охорони здоров’я. 1771 спеціалізований медичний заклад подав свої заяви на укладення договору з НСЗУ і чекає на підписання договору. Адже іншого варіанту отримання державного фінансування з 1 квітня не передбачено. 

Нова система фінансування системи охорони здоров’я. яку розбудовує НСЗУ, є особливо ефективною в умовах, коли країна змушена боротися з пандемією коронавірусу.

Національна служба здоров’я матиме договір з практично усіма комунальними медичними закладами, які надають весь спектр медичної допомоги. Прямий договір та механізм отримання коштів безпосередньо лікарнею дозволить швидко та ефективно розподіляти кошти саме туди, де вони будуть найбільше потрібні, – залежно від рівнів поширеності вірусу в різних регіонах України. А це дуже актуально в ситуації пандемії, яка постійно змінюється і вимагає все нових і нових ресурсів.

Ще одна велика перевага нової системи – наявність достовірних електронних даних.  НСЗУ володіє оперативною інформацією з єдиного джерела завдяки Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та іншим онлайн-інструментам. Наявність цих електронних даних дозволяє приймати вчасні та ефективні управлінські рішення, необхідні для подолання пандемії.

«Система, яку розбудовує НСЗУ, якнайкраще підходить для оперативного реагування на ситуацію з коронавірусом та економічною кризою. Це – прогнозованість, це – інструмент ефективного використання коштів, гнучкість у методах оплати. Країни  з системою оплати медичних послуг через єдиного стратегічного закупівельника – такі, як Британія, Канада, Швеція, – демонструють значно кращі результати у відповіді на пандемію. Національна служба здоров’я, медичні заклад, лікарі готові до розгортання другого етапу реформу і готові швидко та ефективно реагувати на ті виклики, які існують сьогодні у суспільстві», – Керівниця Національної служби охорони здоров’я України Оксана Мовчан.

 

Перейти до вмісту