Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині, як і по всій території України, епідемія туберкульозу, – Володимир Печериця

На Полтавщині, як і по всій території України, епідемія туберкульозу, – Володимир Печериця

Про це під час засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності повідомив директор КП “Полтавський обласний туберкульозний диспансер Полтавської обласної ради” Володимир Печериця.

Минулого року в області захворіли 726 людей, що становить 52,1 на 100 тис. населення. В порівнянні з 2018 роком спостерігається зменшення захворюваності на 12,4%. Найвища захворюваність у Машівському, Шишацькому та Зіньківському районах.

“У Полтавській області, як і по всій території України, епідемія туберкульозу. Хоч показники і зменшуються, все одно рівень захворювання досить високий. Кількість хворих на туберкульоз зменшується, а хворих на мультирезистентні форми та хронічний туберкульоз – залишаються на рівні або збільшується. Необхідно мати фахівців, які вміють виявляти та боротись з цією хворобою”, – повідомив Володимир Печериця.

За минулий рік смертність від туберкульозу в Полтавській області зменшилась на 7%. За останні роки зберігається резервуар ко-інфекції ВІЛ/туберкульозу як в Україні, так і в Полтавській області. 

“На сьогодні 49% першовиявлених випадків туберкульозу не лікуються в стаціонарі, ліки передаються в амбулаторії сімейним лікарям. Впроваджується пацієнт-орієнтована модель лікування для пацієнтів, які не є бактеріовиділювачами – відеоДОТ. Пацієнт приймає ліки, перебуваючи на онлайн-зв’язку з куратором. Лише у Полтаві так лікуються 18 пацієнтів. Для цього для ЦПМСД придбано 3 ноутбуки. Та далеко не всі пацієнти мають доступ до Інтернету”, – зазначив Печериця.

В області захворіло також 12 дітей віком до 17 років.

“З метою попередження захворюваності на ВІЛ-інфекцію серед новонароджених, ВІЛ-інфіковані вагітні безкоштовно, за рахунок фінансування Державного бюджету, отримують антиретровірусне лікування. Протягом 28 днів після народження немовлята отримують противірусні препарати в розчинах. Враховуючи можливість інфікування дітей при грудному вигодовуванні, рекомендовано штучне вигодовування замінниками грудного молока. Всі діти віком до року, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, при встановленні на офіційний облік, безоплатно забезпечуються адаптованими молочними сумішами (за згодою батьків)”, – говорить в. о. директора КП «Обласний центр профілактики ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради», координатор із напрямку «ВІЛ/СНІД» Світлана Нестеренко.

На Полтавщині розроблена Стратегія забезпечення сталої відповіді на епідемії  туберкульозу, у тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року в Полтавській області та план заходів щодо її реалізації.

“Виконання заходів Стратегії дало можливість протягом її дії стабілізувати та покращити основні показники, які характеризують епідситуацію з цього захворювання в області”, – зазначив Володимир Печериця.

Туберкульоз є соціальною хворобою, якою опікується як медицина, так і представники влади, разом з іншими організаціями, з метою покращення епідеміологічної ситуації з цього захворювання в області.

Довідково. Туберкульоз – інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом під час спілкування з людиною, яка має відкриту форму туберкульозу.

Перейти до вмісту