Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На дорогах Полтавщини планують встановити пункти автоматичного зважування автомобілів у русі

На дорогах Полтавщини планують встановити пункти автоматичного зважування автомобілів у русі

У Полтавській ОДА відбулася нарада щодо розміщення на Полтавщині пунктів автоматичного зважування автомобілів у русі Weight-in-Motion (WiM) на дорогах державного та місцевого значення. Провів нараду заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Участь в обговоренні взяли начальник Управління інфраструктури Полтавської облдержадміністрації Сергій Марчишинець, начальник Управління Укртрансбезпеки у Полтавській області Володимир Димкар, директор ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Олексій Басан, заступник начальника Служби автомобільних доріг у Полтавській області Володимир Шарай, а також представники Управління патрульної поліції в Полтавській області, повідомляють в Управлінні інфраструктури ОДА.

Одна з основних причин передчасного руйнування асфальтового покриття на дорогах Полтавщини – рух автошляхами перевантаженого великогабаритного автотранспорту. Євген Греков зауважив, що наявна система габаритно-вагового контролю недостатньо ефективна. І ситуацію, що склалася, могло б значно поліпшити встановлення на дорогах області комплексів автоматичного зважування автомобілів в русі Weight-in-Motion.

«Ця система цілком автономна і виключає будь-яке втручання людини в процес контролю габаритно-вагових параметрів транспортних засобів. Якщо така система фіксує порушення допустимих значень ГВК, то автоматично формуватиме штраф на такий транспортний засіб за даними, які раніше були зчитані за допомогою встановлених на комплексі спеціальних камер відеоспостереження», – зазначив Євген Греков.

Сергій Марчишинець звернув увагу на те, що при плануванні розміщення комплексів WiM насамперед необхідно орієнтуватися на ділянки автодоріг, де проводяться капітальні ремонтні роботи, щоб оптимізувати процес встановлення таких комплексів та не шкодити вже готовому дорожньому покриттю.

Володимир Димкар підтримав ідею встановлення WiM на дорогагх Полтавщини. Він також підтвердив, що на наразі в Управлінні є певні технічні й кадрові труднощі, які не дозволяють повноцінно реалізовувати заходи габаритно-вагового контролю (ГВК) по всій області. Проте він зазначив, що дані питання будуть вирішені вже незабаром. Розповів, що за минулий 2019 рік Полтавщина піднялася на 3 місце в Україні за якісними показниками проведених заходів ГВК.

Олексій Басан і Володимир Шарай запропонували встановити комплекси WiM на ділянках автомобільних доріг М-03 Київ-Харків-Довжанський, Н-12 Суми-Полтава та М-22 Полтава-Олександрія.

Другим питанням, яке порушили на нараді, стало розміщення на автодорогах області камер автоматичного контролю швидкісного режиму. Представники Управління патрульної поліції в Полтавській області запропонували для встановлення таких камер місця з найбільшою концентрацією дорожньо-транспортних пригод. Такий проєкт вже запущено в тестовому режимі у Київській області. Тож нині розглядається можливість запуску аналогічного пілотного проєкту і на території Полтавщини.

Перейти до вмісту